Ciasta na Wielkanoc. Babka piaskowa, mazurek wielkanocny i tradycyjny sernik

Ciasta na Wielkanoc to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Mimo tego, że nie wiemy, czy z uwagi na trwającą pandemię nie zostaną wprowadzone kolejne obostrzenia, to warto przygotować się na przyjazd gości.

Wielkanoc 2021 już za dwa tygodnie. Już dziś powinniśmy przemyśleć, co przygotujemy na wielkanocny stół. Warto pamiętać, że słodkie ciasta od zawsze są mile widziane i chętnie konsumowane przez domowników. Ciasta na Wielkanoc to bez wątpienia sernik tradycyjny, mazurek wielkanocny i babka piaskowa. Poniżej prezentujemy przepisy.  

Przepisy na ciasta wielkanocne 

Ciasto na Wielkanoc: sernik tradycyjny

Składniki:

  • twaróg sernikowy - 800 g
  • cukier puder - 80-120 g
  • skrobia ziemniaczana - 3 płaskie łyżki
  • 5 jajek
  • śmietana kremówka 36 proc.
  • wanilia
  • olej kokosowy
  • sól

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj na gładką masę twaróg, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka oraz wanilię. Przelej masę do wyłożonej papierem tortownicy i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniż temperaturę do 130 stopni i piecz około 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto we wnętrzu na 2 godziny do momentu całkowitego przestygnięcia.

Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy

WeseleWesela 2021 odbędą się? Młodzi liczą na luzowanie obostrzeń. "Zaostrzone przepisy podcięły nam skrzydła"

Ciasto na Wielkanoc: mazurek wielkanocny

Składniki: 

  • mąki pszennej - 350 g 
  • masła - 200 g 
  • cukru pudru - 150 g 
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku
  • ulubione bakalie do dekoracji 

Przygotowanie: 

Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka jajek. Następnie wlej roztopione, lekko przestudzone masło, sól i dokładnie wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ładnie wykończ brzegi - zawiń je, odciśnij widelcem wzór etc. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak lub rozpuszczoną czekoladę. Udekoruj bakaliami i lukrem. To zadanie możesz także powierzyć swojemu dziecku - będzie miało masę wspaniałej zabawy. Niektóre dzieci lubią dekorować ciasta bardziej, niż je zjadać.

Dni wolne od pracy 2021Dni wolne od pracy 2021. W łatwy sposób możesz podwoić swój urlop. Wielkanoc, przerwa świąteczna, majówka, Boże Ciało

Ciasto na Wielkanoc: babka piaskowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej - około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej - 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego - 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego - 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

W misce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Czy piwo bezalkoholowe jest bezpieczne w ciąży?Piwo bezalkoholowe jest dobrą alternatywą dla przyszłych mam? Odpowiadamy, czy można je pić w ciąży

Przeczytaj także:

Więcej o: