Menu na Wielkanoc w każdym domu wygląda nieco inaczej, ale łączy je obecność jajek w rozmaitej formie. Zwykle nie brakuje też tradycyjnych sałatek i oczywiście mięs i wędlin. Poniżej przepisy na tradycyjne dania wielkanocne, które z pewnością posmakują także najmłodszym członkom rodziny.
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki (proporcje wedle uznania) kroimy w drobną kostkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i znów mieszamy. Do takiej sałatki można też dodać ugotowane ziemniaki, surowego pora i kukurydzę konserwową. Żeby posmakowała dzieciom, warto dodać więcej słodkiego jabłka.
Składniki:
Przygotowanie: Moczymy filety w wodzie przez dwie godziny, odsączamy. Rybę, jajka, ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek. Mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.
Składniki:
Przyprawy: 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 ziarna jałowca, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Smalec do posmarowania formy
Przygotowanie: Mięso ugotuj w do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem laurowym, jałowcem, pieprzem i zielem angielskim. Wołowina będzie się gotować najdłużej, dlatego pokrój ją na kawałki, drób i wieprzowinę wyjmij z garnka wcześniej. Ugotowane i ostudzone mięso oddziel od kości, zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa. Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajka, gałkę muszkatołową, dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj wywar, w którym gotowało się mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do wysmarowanej smalcem formy. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez półtorej godziny.
Składniki:
Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego włóż kiełbasę, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dodaj listek laurowy, ząbek czosnku, ziarenko ziela angielskiego, jałowca i kilka ziarenek pieprzu. Oprósz majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.