Menu na Wielkanoc. Przepisy na mięso na Wielkanoc. Sałatka na Wielkanoc w nowym wydaniu

Menu na Wielkanoc rządzi się swoimi prawami. Nie może w nim zabraknąć jajek, ale równie ważne są sałatki, mięso, wędliny i oczywiście ciasta. Poniżej sprawdzone przepisy na mięso na Wielkanoc. Sałatka na Wielkanoc ma u nas nową wersję.

Menu na Wielkanoc w każdym domu wygląda nieco inaczej, ale łączy je obecność jajek w rozmaitej formie. Zwykle nie brakuje też tradycyjnych sałatek i oczywiście mięs i wędlin. Poniżej przepisy na tradycyjne dania wielkanocne, które z pewnością posmakują także najmłodszym członkom rodziny. 

Sałatka na Wialkanoc - tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo,
  • ogórki kiszone,
  • groszek konserwowy,
  • gotowana marchewka,
  • jabłka,
  • cebula,
  • majonez,
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Wszystkie składniki (proporcje wedle uznania) kroimy w drobną kostkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i znów mieszamy. Do takiej sałatki można też dodać ugotowane ziemniaki, surowego pora i kukurydzę konserwową. Żeby posmakowała dzieciom, warto dodać więcej słodkiego jabłka.

Sałatka na Wielkanoc: sałatka śledziowo-jajeczna

Składniki:

  • 4 filety śledziowe,
  • jabłko,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 jajka na twardo,
  • mała puszka groszku konserwowego,
  • mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie: Moczymy filety w wodzie przez dwie godziny, odsączamy. Rybę, jajka, ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek. Mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dekorujemy natką pietruszki. 

Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa

Mięso na Wielkanoc - domowy pasztet

Składniki:

  • 450 g wołowiny (np. ligawa) lub szynka
  • 500 g mięsa drobiowego (udka z kurczaka lub indyka, pierś)
  • 450 g wieprzowiny (łopatka i karkówka)
  • 500 g drobiowych podrobów (najlepiej wątróbka, podgardle)
  • duża włoszczyzna
  • 3-4 jajka
  • czerstwa kajzerka

Przyprawy: 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 ziarna jałowca, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Smalec do posmarowania formy

Przygotowanie: Mięso ugotuj w do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem laurowym, jałowcem, pieprzem i zielem angielskim. Wołowina będzie się gotować najdłużej, dlatego pokrój ją na kawałki, drób i wieprzowinę wyjmij z garnka wcześniej. Ugotowane i ostudzone mięso oddziel od kości, zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa. Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajka, gałkę muszkatołową, dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj wywar, w którym gotowało się mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do wysmarowanej smalcem formy. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez półtorej godziny.

Mięso na wielkanoc - biała kiełbasa zapiekana

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebule (jedna cukrowa, jedna czerwona)
  • 200 g wędzonego boczku

Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego włóż kiełbasę, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dodaj listek laurowy, ząbek czosnku, ziarenko ziela angielskiego, jałowca i kilka ziarenek pieprzu. Oprósz majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Więcej o: