1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Obiad na Wielkanoc. Przystawki na Wielkanoc, które posmakują nawet dzieciom

Wielkanoc już niespełna za trzy tygodnie. Obiad na Wielkanoc powinien być przygotowany nieco wcześniej. Nie możemy zapomnieć o śniadaniu wielkanocnym, które od lat wpisuje się w tradycje świąt wielkanocnych.

Obiad na Wielkanoc - tradycyjne, szybkie i proste

Biały barszcz wielkanocny

Barszcz biały to najpopularniejsza zupa, która każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Dzięki temu prostemu przepisowi praktycznie każdy z nas przygotuje go samodzielnie. 

Składniki:

  • wywar mięsny
  • wędzone żeberka
  • 30% śmietana
  • pszenny zakwas
  • czosnek
  • biała kiełbasa 
  • 1 cebula
  • boczek wędzony
  • 4 jajka
  • majeranek 
  • chrzan
  • sól 
  • pieprz 

Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Następnie ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.

Bierzmowanie 2021. Jak wyglądają przygotowania?Bierzmowanie i komunie 2021. Jak wyglądają przygotowania w pandemii? "Obecność obowiązkowa na drogach krzyżowych"

Przystawki na Wielkanoc - jajka faszerowane, rolada drobiowa i sałatka śledziowa

Jajka faszerowane z kukurydzą i pieczarkami

Jajka faszerowane każdemu przypominają rodzinny dom. Bardzo ważne jest, aby pochodziły z wiejskich hodowli, bowiem rzeczywiście byłe one oczywiście pod każdym względem przewyższają smakiem jajka od kur z hodowli.

Składniki: 

  • 6 jajek
  • puszka kukurydzy 
  • 15 pieczarek
  • oliwa
  • parmezan
  • szczypior
  • sól 
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania: 

Kukurydze wyjąć z puszki i odsączyć. Pieczarki umyć, pokroić drobno i podsmażyć. Z jajek wyjąć żółtka i dodać do nich kukurydze oraz podsmażone pieczarki z parmezanem, solą i pieprzem. Następnie dodać oliwę. Nadziać farszem białka i ozdobić szczypiorkiem. 

Życzenia ślubne. Wszystko, co trzeba wiedzieć o składaniu życzeń z okazji ślubuWesela 2021. Regionalizacja już nie pomoże. Panna Młoda: Te obostrzenia to jedna wielka paranoja

Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami

Drobiowe roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Możesz podać do nich ulubiony sos.

Składniki:

  • 30 dag filetów z kurczaka
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 30 dag dojrzewającego koziego sera
  • szpinak
  • 4-6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.

Zdalne nauczanieNauczyciele o decyzji rządu. "Albo wszyscy siedzą w domach, albo nikt!"

Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem

Sałatka śledziowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Poniżej prezentujemy kultowy przepis, który powinien zagościć w każdym domu. 

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany - najlepiej 18%
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na początku powinniśmy delikatnie umyć śledzie, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Następnie gotujemy jajka i kroimy na ćwiartki. Do miski dodajemy śledzie, jajka, odsączony groszek i kukurydzę. Później ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałatki. Do warzyw dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Przeczytaj także:

Zobacz wideo Brak dodatkowych obostrzeń w kościołach na Wielkanoc. Nadal obowiązuje limit jedna osoba na 15 m kw.