Obiad na Wielkanoc. Przystawki na Wielkanoc, które posmakują nawet dzieciom

Wielkanoc już niespełna za trzy tygodnie. Obiad na Wielkanoc powinien być przygotowany nieco wcześniej. Nie możemy zapomnieć o śniadaniu wielkanocnym, które od lat wpisuje się w tradycje świąt wielkanocnych.

Obiad na Wielkanoc - tradycyjne, szybkie i proste

Biały barszcz wielkanocny

Barszcz biały to najpopularniejsza zupa, która każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Dzięki temu prostemu przepisowi praktycznie każdy z nas przygotuje go samodzielnie. 

Składniki:

  • wywar mięsny
  • wędzone żeberka
  • 30% śmietana
  • pszenny zakwas
  • czosnek
  • biała kiełbasa 
  • 1 cebula
  • boczek wędzony
  • 4 jajka
  • majeranek 
  • chrzan
  • sól 
  • pieprz 

Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Następnie ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.

Przystawki na Wielkanoc - jajka faszerowane, rolada drobiowa i sałatka śledziowa

Jajka faszerowane z kukurydzą i pieczarkami

Jajka faszerowane każdemu przypominają rodzinny dom. Bardzo ważne jest, aby pochodziły z wiejskich hodowli, bowiem rzeczywiście byłe one oczywiście pod każdym względem przewyższają smakiem jajka od kur z hodowli.

Składniki: 

  • 6 jajek
  • puszka kukurydzy 
  • 15 pieczarek
  • oliwa
  • parmezan
  • szczypior
  • sól 
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania: 

Kukurydze wyjąć z puszki i odsączyć. Pieczarki umyć, pokroić drobno i podsmażyć. Z jajek wyjąć żółtka i dodać do nich kukurydze oraz podsmażone pieczarki z parmezanem, solą i pieprzem. Następnie dodać oliwę. Nadziać farszem białka i ozdobić szczypiorkiem. 

Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami

Drobiowe roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Możesz podać do nich ulubiony sos.

Składniki:

  • 30 dag filetów z kurczaka
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 30 dag dojrzewającego koziego sera
  • szpinak
  • 4-6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.

Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem

Sałatka śledziowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Poniżej prezentujemy kultowy przepis, który powinien zagościć w każdym domu. 

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany - najlepiej 18%
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na początku powinniśmy delikatnie umyć śledzie, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Następnie gotujemy jajka i kroimy na ćwiartki. Do miski dodajemy śledzie, jajka, odsączony groszek i kukurydzę. Później ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałatki. Do warzyw dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Przeczytaj także:

Zobacz wideo Brak dodatkowych obostrzeń w kościołach na Wielkanoc. Nadal obowiązuje limit jedna osoba na 15 m kw.
Więcej o: