Biały barszcz wielkanocny
Barszcz biały to najpopularniejsza zupa, która każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Dzięki temu prostemu przepisowi praktycznie każdy z nas przygotuje go samodzielnie.
Składniki:
Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Następnie ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.
Jajka faszerowane z kukurydzą i pieczarkami
Jajka faszerowane każdemu przypominają rodzinny dom. Bardzo ważne jest, aby pochodziły z wiejskich hodowli, bowiem rzeczywiście byłe one oczywiście pod każdym względem przewyższają smakiem jajka od kur z hodowli.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kukurydze wyjąć z puszki i odsączyć. Pieczarki umyć, pokroić drobno i podsmażyć. Z jajek wyjąć żółtka i dodać do nich kukurydze oraz podsmażone pieczarki z parmezanem, solą i pieprzem. Następnie dodać oliwę. Nadziać farszem białka i ozdobić szczypiorkiem.
Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami
Drobiowe roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Możesz podać do nich ulubiony sos.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Poniżej prezentujemy kultowy przepis, który powinien zagościć w każdym domu.
Składniki:
Przygotowanie:
Na początku powinniśmy delikatnie umyć śledzie, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Następnie gotujemy jajka i kroimy na ćwiartki. Do miski dodajemy śledzie, jajka, odsączony groszek i kukurydzę. Później ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałatki. Do warzyw dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Przeczytaj także: