• Link został skopiowany

Jakie potrawy na Wielkanoc posmakują naszym dzieciom? Oto sprawdzone przepisy

Jakie potrawy na Wielkanoc? Oczywiście tradycyjne. Przedstawiamy przepisy na potrawy wielkanocne, które przypadną do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny. Maluchy z pewnością chętnie pomogą w ich przygotowaniu.
Wielkanocny mazurek figowy z lukrem
Piotr Bernaś/ Agencja Wyborcza.pl

Jakie potrawy na Wielkanoc posmakują najmłodszym członkom rodziny? Tradycyjne dania przygotowane według naszych nieco zmodyfikowanych przepisów na pewno zasmakują nawet największym niejadkom. Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, a przygotowania do Świąt Wielkanocnych są doskonałą okazją do spędzenia wspólnie czasu w kuchni. Dzieci zwykle chętniej zjadają też potrawy, w których przygotowaniu brały udział, dlatego warto dać się im wykazać. Pamiętajcie, że Wielkanoc już niedługo! Warto także zapoznać się z obostrzeniami na Wielkanoc

Jajka wielkanocne faszerowane tradycyjnie 

Składniki: 6 jajek, 2 łyżeczki chrzanu, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz, szczypiorek i mielony pieprz 

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem. W przypadku, gdy nasza pociecha nie lubi szczypiorku, możemy z niego zrezygnować i posypać jajka odrobiną słodkiej papryki

Aksamitna pasta jajeczna

Składniki: 3 jajka, 2 ogórki kiszone, 4 łyżki majonezu, mielona słodka papryka, sól i pieprz

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozgnieść widelcem, dodać majonez, sól i pieprz. Żeby pasta była idealnie gładka (taką najbardziej lubią dzieciaki), można ją zmiksować. Dla amatorów ogórków kiszonych - można dodać je pokrojone w drobniutką kostkę. 

Mazurek wielkanocny

Składniki: 350 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 3-4 żółtka, szczypta soli, kajmak w puszce. Do dekoracji: orzechy, bakalie, lukier w sztyfcie

Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do żółtka. Wlej roztopione masło, dodaj sól i wyrób ciasto. Zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny. Po tym czasie  Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz. Gdy wystygnie, wyłóż na nie kajmak lub rozpuszczoną czekoladę. Pozwól dziecku udekorować orzechami, bakaliami i lukrem.

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc

Składniki: jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, groszek konserwowy, gotowana marchewka, jabłka, cebula i majonez. Ilości - wedle potrzeb.

Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez i znów wymieszaj. 

Zobacz wideo Co czyni rekiny tak przerażającymi? Poza szczękami oczywiście [PRACOWNIA BRONKA]
Więcej o: