Jakie potrawy na Wielkanoc posmakują najmłodszym członkom rodziny? Tradycyjne dania przygotowane według naszych nieco zmodyfikowanych przepisów na pewno zasmakują nawet największym niejadkom. Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, a przygotowania do Świąt Wielkanocnych są doskonałą okazją do spędzenia wspólnie czasu w kuchni. Dzieci zwykle chętniej zjadają też potrawy, w których przygotowaniu brały udział, dlatego warto dać się im wykazać. Pamiętajcie, że Wielkanoc już niedługo! Warto także zapoznać się z obostrzeniami na Wielkanoc.
Składniki: 6 jajek, 2 łyżeczki chrzanu, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz, szczypiorek i mielony pieprz
Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem. W przypadku, gdy nasza pociecha nie lubi szczypiorku, możemy z niego zrezygnować i posypać jajka odrobiną słodkiej papryki
Składniki: 3 jajka, 2 ogórki kiszone, 4 łyżki majonezu, mielona słodka papryka, sól i pieprz
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozgnieść widelcem, dodać majonez, sól i pieprz. Żeby pasta była idealnie gładka (taką najbardziej lubią dzieciaki), można ją zmiksować. Dla amatorów ogórków kiszonych - można dodać je pokrojone w drobniutką kostkę.
Składniki: 350 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 3-4 żółtka, szczypta soli, kajmak w puszce. Do dekoracji: orzechy, bakalie, lukier w sztyfcie
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do żółtka. Wlej roztopione masło, dodaj sól i wyrób ciasto. Zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny. Po tym czasie Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz. Gdy wystygnie, wyłóż na nie kajmak lub rozpuszczoną czekoladę. Pozwól dziecku udekorować orzechami, bakaliami i lukrem.
Składniki: jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, groszek konserwowy, gotowana marchewka, jabłka, cebula i majonez. Ilości - wedle potrzeb.
Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez i znów wymieszaj.