1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przekąski na Wielkanoc z jajkiem w roli głównej. Proste i smaczne przystawki, które zasmakują też dzieciom

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niewątpliwie czołowym składnikiem, który gości na świątecznym stole są jajka. W artykule przedstawiamy pięć pomysłów na wielkanocne przekąski, które przypadną do gustu także najmłodszym.

W 2021 roku Wielkanoc wypada w niedzielę 4 kwietnia i poniedziałek 5 kwietnia. Chociaż są to dni wolne od pracy, należy poświęcić je na odpoczynek, a nie spędzanie długich godzin w kuchni. Z tego właśnie względu warto z wyprzedzeniem zaplanować listę dań, które pojawią się na świątecznym stole. Proponujemy pięć prostych przepisów na przekąski z jajkami w rolach głównych, które zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zachęcamy do skorzystania z naszych propozycji.

Pasta jajeczna

Składniki:

  • 3 jajka
  • szalotka
  • 2 ogórki kiszone
  • ocet spirytusowy
  • 70 g majonezu
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo z dodatkiem octu
  • Obrać jajka ze skorupek, przełożyć do oddzielnego naczynia i rozgnieść widelcem
  • Pokroić w kostkę kiszonego ogórka i szalotkę, a następnie dodać je do jajek
  • Wlać do jajek majonez
  • Gotową pastę przyprawić solą i pieprzem, a następnie podawać z kromką ciemnego pieczywa

Wielkanoc 2021 - dni wolne. Harmonogram dni ustawowo wolnych od pracyLockdown na Wielkanoc? Kościoły pozostaną otwarte, ale sklepy będą zamknięte

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem

Składniki:

  • 6 jajek
  • łyżka masła
  • cukinia
  • łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki starego, żółtego sera
  • 3 łyżki listków natki pietruszki
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo
  • Gdy jajka ostygną obrać je, przekroić na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do oddzielnego pojemnika
  • Zetrzeć na tarce cukinię
  • Posiekać w kostkę cebulę, posolić ją i zeszklić na maśle
  • Dodać do cebuli cukinię i poczekać aż zmięknie, następnie posolić, popieprzyć i dodać posiekaną natkę pietruszki
  • Rozgnieść żółtka, wymieszać je z cukinią oraz żółtym serem
  • Nałożyć gotowy farsz do wgłębień po jajkach i udekorować pietruszką

Szałot (sałatka jarzynowa)

Składniki:

  • 10 łyżek majonezu
  • 4 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • seler
  • pietruszka
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 4 ogórki kiszone
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  • Ugotować do miękkości marchewkę, selera i ziemniaki następnie przestudzić je i pokroić w kostkę
  • Pokroić w identyczną kostkę ogórki
  • Wsypać wszystkie warzywa do jednej miski, następnie dodać do nich kukurydzę i groszek
  • Doprawić sałatkę pieprzem i solą (wedle uznania)
  • Wlać majonez i dokładnie zamieszać

Roladki jajeczne z łososiem

Składniki:

  • sos chrzanowy
  • 11 jajek
  • 350 g łososia wędzonego w plastrach
  • mleko
  • ogórek
  • koperek
  • pieprz i sół
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  • Ubić jaja z 4 łyżkami mleka, następnie doprawić solą i pieprzem
  • Rozgrzać oliwę na patelni, a następnie usmażyć na niej cienkie omlety
  • Pokroić ogórka w cienkie paski
  • Posmarować połowę omletów sosem chrzanowym, ułożyć na nich pasterki łososia oraz paseczki ogórka
  • Zrolować każdego omleta, owinąć folią i wstawić do lodówki
  • Pokroić schłodzone omlety na roladki

Małe kotleciki z przepiórczym jajkiem

Składniki:

  • 15 jajek przepiórczych
  • mielone mięso indyczo-wieprzowe (70 dag)
  • przyprawa do mięs
  • posiekana natka pietruszki
  • suszone pomidory
  • sól i pieprz
  • łyżeczka startego imbiru
  • jajko
  • łyżeczka mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego 

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jaja przepiórcze
  • Ostudzone jajka obrać
  • Przyprawić mięso przyprawą do mięs, suszonymi pomidorami, solą pieprzem, imbirem
  • Dodać do mięsa posiekaną natkę pietruszki, a następnie wyrobić je dłońmi
  • W oddzielnym naczyniu roztrzepać widelcem jajko z łyżeczką mleka, dodać siemię lniane, sezam i bułkę tartą
  • Obtoczyć jajka zmielonym mięsem, posmarować jajkiem i obtoczyć w gotowej panierce
  • Rozgrzać olej na patelni, a następnie smażyć na niej kotlety
  • Przed podaniem odsączyć kotlety na ręczniku papierowym

Ciasta na Wielkanoc 2021. Ciasto na Wielkanoc, które polubi nawet prawdziwy niejadekCiasta na Wielkanoc 2021. Ciasto na Wielkanoc, które polubi nawet prawdziwy niejadek

Zobacz wideo Nacięcie krocza nie zawsze jest konieczne, ale nie jest też porażką! Co można zrobić, by mu zapobiec?