Ciasta na Wielkanoc 2021. Ciasto na Wielkanoc, które polubi nawet prawdziwy niejadek

Ciasta na Wielkanoc to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Najbardziej lubimy takie, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasta na Wielkanoc, które królują w polskich domach to tradycyjny mazurek, babka oraz sernik. Sprawdźcie nasze przepisy.

Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Mimo tego, że nie wiemy, czy z uwagi na trwającą pandemię nie zostaną wprowadzone kolejne obostrzenia, to warto przygotować się na przyjazd gości. Przygotujmy listę, na której nie zabraknie ciasta na Wielkanoc, na tę specjalną uroczystość. Ciasto na Wielkanoc z pewnością osłodzą wielkanocną atmosferę. 

Ciasto na Wielkanoc: sernik tradycyjny

Składniki:

  • twaróg sernikowy - 800 g 
  • cukier puder - 80-120 g 
  • skrobia ziemniaczana - 3 płaskie łyżki
  • 5 jajek 
  • śmietana kremówka 36 proc. 
  • wanilia
  • olej kokosowy 
  • sól

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj na gładką masę twaróg, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka oraz wanilię. Przelej masę do wyłożonej papierem tortownicy i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniż temperaturę do 130 stopni i piecz około 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto we wnętrzu na 2 godziny do momentu całkowitego przestygnięcia. 

Ciasto na Wielkanoc: mazurek wielkanocny

Składniki: 

  • mąki pszennej - 350 g 
  • masła - 200 g 
  • cukru pudru - 150 g 
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku
  • ulubione bakalie do dekoracji 

Przygotowanie: 

Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka jajek. Następnie wlej roztopione, lekko przestudzone masło, sól i dokładnie wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ładnie wykończ brzegi - zawiń je, odciśnij widelcem wzór etc. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak lub rozpuszczoną czekoladę. Udekoruj bakaliami i lukrem. To zadanie możesz także powierzyć swojemu dziecku - będzie miało masę wspaniałej zabawy. Niektóre dzieci lubią dekorować ciasta bardziej, niż je zjadać.

Ciasto na Wielkanoc: babka imbirowo-cytrynowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka = 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 1 szklanka mleka 
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie sparzyć cytrynę, wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny. Olej i cukier zmiksować, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Dodać starty imbir. Powinna powstać lekko gęsta masa. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników. Przelać do formy i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem
Więcej o:
Copyright © Agora SA