To dobry czas, żeby zaplanować dania na Wielkanoc. Święta wielkanocne wypadają w kwietniu. To już druga Wielkanoc, która będzie wyglądać inaczej niż zazwyczaj. Część z nas spędzi ją jedynie w gronie najbliższej rodziny, warto więc dobrze się przygotować, żeby mimo wszystko święta te upłynęły w radosnej atmosferze. Wiele mam szuka przepisu na dania na Wielkanoc, które zasmakują całej rodzinie. Oto nasze propozycje:
Składniki:
Pokrój w kostki cebulę i boczek, a na tarce zetrzyj czosnek. W międzyczasie rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Dodaj najpierw cebulę, później boczek i na końcu czosnek. Podsmaż. W garnku gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu 4 szklanki wody z przyprawami. Dodaj wszystkie składniki z patelni i gotuj jeszcze 10 minut. Do ugotowanego wywaru wlej zakwas i w oddzielnym naczyniu rozrób śmietanę z łyżką mąki. Powstałą masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy i kiedy nie będzie już grudek, zagęść nią wywar. Na koniec zagotuj i gotowe.
Składniki:
Składniki na sos:
Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić do oddzielnej miski. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostki. Następnie pokroić ser feta. Na końcu przygotować sos do sałatki. Jogurt wymieszać z drobno pokrojoną natką pietruszki i koperkiem oraz czosnkiem. Sałatkę polać sosem i na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki.
Składniki:
Ugotuj jajka i poczekaj, aż ostygną. Następnie je obierz, przekrój na pół i oddziel żółtka. Zblenduj je z pozostałymi składnikami farszu i dopraw solą. Wypełnij masą białka jaj.
Składniki:
Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka. Następnie wlej roztopione masło, sól i wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, przełóż je na spód blachy do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni. I wstaw do niego gotowy spód ciasta. Po upieczeniu wylej na ciasto gotowy kajmak. Teraz możesz zająć się ozdabianiem. Kiedy skończysz odstaw do zastygnięcia masy
Ciasto składniki:
Farsz składniki:
Ugotuj i ostudź jajka. Wymieszaj w misce mąkę, masło, jajka, wodę i sól i zagnieć do połączenia składników. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 -20 minut. Posiekaj cebulę, kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na maśle. Odstaw do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj surowe jajka, śmietankę, chrzan i majonez. Dodajemy sól, pieprz i szczypior. Na upieczonym spodzie wykładamy podsmażoną cebulę i kiełbasę, a następnie zalewamy wszystko masą jajeczną. Układamy ćwiartki ugotowanych jajek i pieczemy przez 40 minut. Gotowe!