1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania na Wielkanoc: klasyczne i pomysłowe. [Ciasto na Wielkanoc, żurek, sałatki, przystawki, mazurek wielkanocny]

Dania na Wielkanoc wybieramy, z reguły kierując się tradycjami i sprawdzonymi przepisami. Nie powinno jednak każdego roku zabraknąć na wielkanocnym stole świeżych pomysłów. Poniżej przedstawiamy przepisy na ciasto na Wielkanoc, żurek, sałatki, przystawki i mazurek wielkanocny, które łączą tradycję i odrobinę nowoczesności. Posmakują nawet niejadkom!

To dobry czas, żeby zaplanować dania na Wielkanoc. Święta wielkanocne wypadają w kwietniu. To już druga Wielkanoc, która będzie wyglądać inaczej niż zazwyczaj. Część z nas spędzi ją jedynie w gronie najbliższej rodziny, warto więc dobrze się przygotować, żeby mimo wszystko święta te upłynęły w radosnej atmosferze. Wiele mam szuka przepisu na dania na Wielkanoc, które zasmakują całej rodzinie. Oto nasze propozycje: 

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Żurek

Składniki:

  • butelka zakwasu ze sklepu lub około 3 szklanek zakwasu domowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • Łyżka oleju
  • cebula
  • małe opakowanie tłustej śmietany
  • Łyżka mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój w kostki cebulę i boczek, a na tarce zetrzyj czosnek. W międzyczasie rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Dodaj najpierw cebulę, później boczek i na końcu czosnek. Podsmaż. W garnku gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu 4 szklanki wody z przyprawami. Dodaj wszystkie składniki z patelni i gotuj jeszcze 10 minut. Do ugotowanego wywaru wlej zakwas i w oddzielnym naczyniu rozrób śmietanę z łyżką mąki. Powstałą masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy i kiedy nie będzie już grudek, zagęść nią wywar. Na koniec zagotuj i gotowe.

Sałatka na Wielkanoc z jajkiem

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka liści sałaty
  • 1 opakowanie sera feta.
  • rzodkiewka
  • ogórek

Składniki na sos:

  • 250 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki

Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić do oddzielnej miski. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostki. Następnie pokroić ser feta. Na końcu przygotować sos do sałatki. Jogurt wymieszać z drobno pokrojoną natką pietruszki i koperkiem oraz czosnkiem.  Sałatkę polać sosem i na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. 

Jajka faszerowane według przepisu Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • 2 garści baby szpinaku
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Ugotuj jajka i poczekaj, aż ostygną. Następnie je obierz, przekrój na pół i oddziel żółtka. Zblenduj je z pozostałymi składnikami farszu i dopraw solą. Wypełnij masą białka jaj. 

RConcentrated,Millennial,Vietnamese,Female,Engaged,In,Home,Banking,Using,CalculatorEkwiwalent za urlop nie dla wszystkich. "Wpłynęło ponad 74 tys. skarg"

Mazurek Wielkanocny

Składniki: 

  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku
  • ulubione bakalie, lukier w sztyfcie do ozdoby 

Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka. Następnie wlej roztopione masło, sól i wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, przełóż je na spód blachy do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni. I wstaw do niego gotowy spód ciasta. Po upieczeniu wylej na ciasto gotowy kajmak. Teraz możesz zająć się ozdabianiem. Kiedy skończysz odstaw do zastygnięcia masy

Tarta na Wielkanoc: z jajkiem i białą kiełbasą

Ciasto składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnego masła
  • jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz składniki: 

  • 2 laski białej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane
  • 3 surowe jajka
  • szczypior
  • cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • małe opakowanie śmietany 30 proc.
  • łyżka masła
  • sól i pieprz wedle uznania

Ugotuj i ostudź jajka. Wymieszaj w misce mąkę, masło, jajka, wodę i sól i zagnieć do połączenia składników. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 -20 minut. Posiekaj cebulę, kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na maśle. Odstaw do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj surowe jajka, śmietankę, chrzan i majonez. Dodajemy sól, pieprz i szczypior. Na upieczonym spodzie wykładamy podsmażoną cebulę i kiełbasę, a następnie zalewamy wszystko masą jajeczną. Układamy ćwiartki ugotowanych jajek i pieczemy przez 40 minut. Gotowe!

Przystawki na WielkanocPotrawy wielkanocne - ciasta na Wielkanoc, przystawki na Wielkanoc, sałatki na Wielkanoc. Posmakują także dzieciom