Dania na Wielkanoc: klasyczne i pomysłowe. [Ciasto na Wielkanoc, żurek, sałatki, przystawki, mazurek wielkanocny]

Dania na Wielkanoc wybieramy, z reguły kierując się tradycjami i sprawdzonymi przepisami. Nie powinno jednak każdego roku zabraknąć na wielkanocnym stole świeżych pomysłów. Poniżej przedstawiamy przepisy na ciasto na Wielkanoc, żurek, sałatki, przystawki i mazurek wielkanocny, które łączą tradycję i odrobinę nowoczesności. Posmakują nawet niejadkom!

To dobry czas, żeby zaplanować dania na Wielkanoc. Święta wielkanocne wypadają w kwietniu. To już druga Wielkanoc, która będzie wyglądać inaczej niż zazwyczaj. Część z nas spędzi ją jedynie w gronie najbliższej rodziny, warto więc dobrze się przygotować, żeby mimo wszystko święta te upłynęły w radosnej atmosferze. Wiele mam szuka przepisu na dania na Wielkanoc, które zasmakują całej rodzinie. Oto nasze propozycje: 

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Żurek

Składniki:

  • butelka zakwasu ze sklepu lub około 3 szklanek zakwasu domowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • Łyżka oleju
  • cebula
  • małe opakowanie tłustej śmietany
  • Łyżka mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój w kostki cebulę i boczek, a na tarce zetrzyj czosnek. W międzyczasie rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Dodaj najpierw cebulę, później boczek i na końcu czosnek. Podsmaż. W garnku gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu 4 szklanki wody z przyprawami. Dodaj wszystkie składniki z patelni i gotuj jeszcze 10 minut. Do ugotowanego wywaru wlej zakwas i w oddzielnym naczyniu rozrób śmietanę z łyżką mąki. Powstałą masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy i kiedy nie będzie już grudek, zagęść nią wywar. Na koniec zagotuj i gotowe.

Sałatka na Wielkanoc z jajkiem

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka liści sałaty
  • 1 opakowanie sera feta.
  • rzodkiewka
  • ogórek

Składniki na sos:

  • 250 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki

Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić do oddzielnej miski. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostki. Następnie pokroić ser feta. Na końcu przygotować sos do sałatki. Jogurt wymieszać z drobno pokrojoną natką pietruszki i koperkiem oraz czosnkiem.  Sałatkę polać sosem i na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. 

Jajka faszerowane według przepisu Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • 2 garści baby szpinaku
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Ugotuj jajka i poczekaj, aż ostygną. Następnie je obierz, przekrój na pół i oddziel żółtka. Zblenduj je z pozostałymi składnikami farszu i dopraw solą. Wypełnij masą białka jaj. 

Mazurek Wielkanocny

Składniki: 

  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku
  • ulubione bakalie, lukier w sztyfcie do ozdoby 

Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka. Następnie wlej roztopione masło, sól i wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, przełóż je na spód blachy do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni. I wstaw do niego gotowy spód ciasta. Po upieczeniu wylej na ciasto gotowy kajmak. Teraz możesz zająć się ozdabianiem. Kiedy skończysz odstaw do zastygnięcia masy

Tarta na Wielkanoc: z jajkiem i białą kiełbasą

Ciasto składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnego masła
  • jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz składniki: 

  • 2 laski białej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane
  • 3 surowe jajka
  • szczypior
  • cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • małe opakowanie śmietany 30 proc.
  • łyżka masła
  • sól i pieprz wedle uznania

Ugotuj i ostudź jajka. Wymieszaj w misce mąkę, masło, jajka, wodę i sól i zagnieć do połączenia składników. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 -20 minut. Posiekaj cebulę, kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż z cebulą na maśle. Odstaw do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj surowe jajka, śmietankę, chrzan i majonez. Dodajemy sól, pieprz i szczypior. Na upieczonym spodzie wykładamy podsmażoną cebulę i kiełbasę, a następnie zalewamy wszystko masą jajeczną. Układamy ćwiartki ugotowanych jajek i pieczemy przez 40 minut. Gotowe!

Więcej o: