Wielkanoc 2021. Co zrobić, żeby ciasta na Wielkanoc na pewno się udały? [PORADNIK]

Wielkanoc 2021. Ciasta na Wielkanoc to nie tylko mazurki. Jakie słodkości Polacy lubią jeść w święta wielkanocne? Czego nie powinno zabraknąć na tradycyjnym polskim stole podczas Wielkanocy? Oto przepisy na ciasta na Wielkanoc i porady, jak je przygotować, aby na pewno się udały.

Ciasta na Wielkanoc, których nie powinno zabraknąć na polskim stole to oczywiście mazurek i babka drożdżowa. Na szczęście nie są to trudne w przygotowaniu ciasta. Co więcej - w ich przygotowania można zaangażować dzieci. Z pewnością wielką frajdę sprawi im dekorowanie słodkości.  z kolei jest doskonała zabawa dla dzieci, które uwielbiają pomagać w czasie pieczenia i gotowania.

Wielkanoc 2021. Ciasta na Wielkanoc. Jak przygotować mazurka, aby na pewno się udał? 

Ciasta na Wielkanoc nie są trudne w przygotowaniu. Najpopularniejszym spodem do mazurków jest kruche ciasto. Pamiętaj, żeby surowe ciasto w trakcie wyrabiania miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Inaczej masło roztopi się i za dobrze wymiesza z mąką, przez co gotowy spód będzie znacznie mniej kruchy, niż mógłby być. By gotowy spód do mazurka był jeszcze bardziej kruchy, część masła możesz zastąpić smalcem. Do przygotowania kruchych spodów najlepiej wykorzystywać mąkę krupczatkę.

Wielkanoc 2021. Ciasta na Wielkanoc - jak przygotować babkę drożdżową?

Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc powinna być puszysta i delikatna, z miękką, niespieczoną skórką. Jak sprawić by była doskonała? Należy pamiętać, by nie przegrzać drożdży, jakich będziesz używać do zrobienia zaczynu. Zalewaj je wodą, której temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Po drugie nie należy za szybko dodawać większej ilości mąki. Najpierw porządnie wyrób ciasto. Nawet jeśli początkowo wydaje się za rzadkie, powinno zyskać elastyczność w trakcie zagniatania.

Łatwiejsze od drożdżowych babek są te ucierane. W przypadku tego ciasta również należy ostrożnie i pojedynczo dodawać do masy jajka. Inaczej może się ona zważyć.

Wielkanoc 2021. Ciasta na Wielkanoc - jak przygotować idealny sernik? 

Sernik to także ciasto, którego zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do wyboru jest cała masa rodzajów zarówno pieczonych, jak i na zimno. Do klasycznego, pieczonego sernika najlepiej wykorzystać twaróg tłusty, zmielony przynajmniej dwukrotnie. 

W zależności od przepisu, do pieczonego sernika dodajemy zwykle od 3 do 10 jajek (na kilogram twarogu). Do serników, które mają być bardziej puszyste, najczęściej dodaje się oddzielnie żółtka i oddzielnie pianę ubitą z białek. Problem polega jednak na tym, że taki sernik - choć najpierw pięknie wyrasta w trakcie pieczenia - po wyjęciu z piekarnika równie łatwo opada.

Aby temu zapobiec, można na przykład dodać jajka (całe) do masy serowej jako jeden z ostatnich składników i niezbyt długo miksować (im dłużej ubijamy masę, tym łatwiej może opaść).

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem
Więcej o: