Potrawy wielkanocne - ciasta na Wielkanoc, przystawki na Wielkanoc, sałatki na Wielkanoc. Posmakują także dzieciom

Potrawy na Wielkanoc powinny być szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem mają smakować nawet największemu niejadkowi. Na wielkanocnym stole oprócz kultowej wielkanocnej sałatki jarzynowej powinniśmy postawić na kolorowe składniki w daniach. Sprawdźcie nasze inspirujące pomysły na ciasta na Wielkanoc, sałatki na Wielkanoc i przystawki na Wielkanoc.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Mimo tego, że nie wiemy, czy z uwagi na trwającą pandemię nie zostaną wprowadzone kolejne obostrzenia, to warto przygotować się na przyjazd gości. Przygotujmy listę potraw wielkanocnych, które zrobimy na tę specjalną uroczystość. Przedstawiamy kultowe ciasta, sałatki i przystawki, które od wieków cieszą się ogromną popularnością w polskich domach.

Przystawki na Wielkanoc - Jajka faszerowane z kukurydzą i pieczarkami

Jajka faszerowane każdemu przypominają rodzinny dom. Bardzo ważne jest, aby pochodziły z wiejskich hodowli, bowiem rzeczywiście byłe one oczywiście pod każdym względem przewyższają smakiem jajka od kur z hodowli.

Składniki: 

  • 6 jajek
  • puszka kukurydzy 
  • 15 pieczarek
  • oliwa
  • parmezan
  • szczypior
  • sól 
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania: 

Kukurydze wyjąć z puszki i odsączyć. Pieczarki umyć, pokroić drobno i podsmażyć. Z jajek wyjąć żółtka i dodać do nich kukurydze oraz podsmażone pieczarki z parmezanem, solą i pieprzem. Następnie dodać oliwę. Nadziać farszem białka i ozdobić szczypiorkiem. 

Sałatki na Wielkanoc - Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem

Sałatka śledziowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Poniżej prezentujemy kultowy przepis, który powinien zagościć w każdym domu. 

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany - najlepiej 18%
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na początku powinniśmy delikatnie umyć śledzie, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Następnie gotujemy jajka i kroimy na ćwiartki. Do miski dodajemy śledzie, jajka, odsączony groszek i kukurydzę. Później ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałatki. Do warzyw dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Ciasta na Wielkanoc - Mazurek kajmakowy

Mazurek wielkanocny to sprawdzone połączenie kruchego ciasta, masy kajmakowej i bakalii. Znany i lubiany smak słodkiego i kolorowego ciasta kojarzy nam się z Wielkanocą. 

Składniki: 

Kruche ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Masa kajmakowa:

  • puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej

Dekoracja: 

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • suszone śliwki

Przygotowanie:

Na początku mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Następnie dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Rozgniatać, tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, skręcić po dwa, aby powstał ładny wzór, ułożyć po bokach ciasta, spód ciasta po nakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut na jasno-złoty kolor. Na końcu przestudzić. Masę kajmakową rozpuścić w garnku i posmarować nią ciasto. Następnie udekorować wedle uznania. 

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.