1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Potrawy wielkanocne - ciasta na Wielkanoc, przystawki na Wielkanoc, sałatki na Wielkanoc. Posmakują także dzieciom

Potrawy na Wielkanoc powinny być szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem mają smakować nawet największemu niejadkowi. Na wielkanocnym stole oprócz kultowej wielkanocnej sałatki jarzynowej powinniśmy postawić na kolorowe składniki w daniach. Sprawdźcie nasze inspirujące pomysły na ciasta na Wielkanoc, sałatki na Wielkanoc i przystawki na Wielkanoc.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Mimo tego, że nie wiemy, czy z uwagi na trwającą pandemię nie zostaną wprowadzone kolejne obostrzenia, to warto przygotować się na przyjazd gości. Przygotujmy listę potraw wielkanocnych, które zrobimy na tę specjalną uroczystość. Przedstawiamy kultowe ciasta, sałatki i przystawki, które od wieków cieszą się ogromną popularnością w polskich domach.

Przystawki na Wielkanoc - Jajka faszerowane z kukurydzą i pieczarkami

Jajka faszerowane każdemu przypominają rodzinny dom. Bardzo ważne jest, aby pochodziły z wiejskich hodowli, bowiem rzeczywiście byłe one oczywiście pod każdym względem przewyższają smakiem jajka od kur z hodowli.

Składniki: 

  • 6 jajek
  • puszka kukurydzy 
  • 15 pieczarek
  • oliwa
  • parmezan
  • szczypior
  • sól 
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania: 

Kukurydze wyjąć z puszki i odsączyć. Pieczarki umyć, pokroić drobno i podsmażyć. Z jajek wyjąć żółtka i dodać do nich kukurydze oraz podsmażone pieczarki z parmezanem, solą i pieprzem. Następnie dodać oliwę. Nadziać farszem białka i ozdobić szczypiorkiem. 

Jajka faszerowane łososiem. Zdjęcie ilustracyjneJajka wielkanocne - przepisy na świąteczne przystawki, które posmakują nawet dzieciom

Sałatki na Wielkanoc - Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem

Sałatka śledziowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Poniżej prezentujemy kultowy przepis, który powinien zagościć w każdym domu. 

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany - najlepiej 18%
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na początku powinniśmy delikatnie umyć śledzie, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Następnie gotujemy jajka i kroimy na ćwiartki. Do miski dodajemy śledzie, jajka, odsączony groszek i kukurydzę. Później ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałatki. Do warzyw dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Ciasta na Wielkanoc - Mazurek kajmakowy

Mazurek wielkanocny to sprawdzone połączenie kruchego ciasta, masy kajmakowej i bakalii. Znany i lubiany smak słodkiego i kolorowego ciasta kojarzy nam się z Wielkanocą. 

Składniki: 

Kruche ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Masa kajmakowa:

  • puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej

Dekoracja: 

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • suszone śliwki

Przygotowanie:

Na początku mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Następnie dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Rozgniatać, tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, skręcić po dwa, aby powstał ładny wzór, ułożyć po bokach ciasta, spód ciasta po nakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut na jasno-złoty kolor. Na końcu przestudzić. Masę kajmakową rozpuścić w garnku i posmarować nią ciasto. Następnie udekorować wedle uznania. 

Wesela 2021Wesela 2021. Panna młoda: I tak się weźmiemy ślub. Nie mam już siły. Wielki chaos i stracone pieniądze

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem