Potrawy wielkanocne. Menu na Wielkanoc, które posmakuje każdemu [Ciasta, sałatki, przystawki]

Są potrawy wielkanocne, które muszą pojawić się na każdym stole: jajka faszerowane, mazurek, biały barszcz. Jednak menu na Wielkanoc nie musi się ograniczać do tych kilku pozycji. Podajemy propozycje na ciasta, sałatki i przystawki na Wielkanoc, które zaskoczą gości i posmakują każdemu.

Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Nawet jeśli spędzimy ją w izolacji, warto już pomyśleć nad wielkanocnymi przepisami. Po okresie wielkiego postu, kiedy wiele osób rezygnuje z jedzenia słodyczy, chcielibyśmy przygotować ciasto na Wielkanoc, które przypadnie każdemu go gustu. Ważne są też przystawki i sałatki na Wielkanoc.

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Przystawki na Wielkanoc: Jajka faszerowane szczawiem

Składniki: 

  • Jajka - 6 na twardo i obranych
  • Szczaw - 150 g
  • Oliwa - 4 łyżki
  • Parmezan - 2 łyżki
  • Sól - Do smaku
  • Pieprz czarny mielony - Do smaku

Sposób przygotowania: 

Drobno posiekaj szczaw i 1/3 wyłóż w lekko posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posól. Z jajek wyjmij żółtka i zagnieć z resztą szczawiu, parmezanem, solą i pieprzem. Dodaj oliwę. Nadziej nim białka, ułóż na szczawiu w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut.

Ciasto na Wielkanoc: sernik

Składniki:

  • Twaróg sernikowy - 800 g 
  • Cukier puder - 80-120 g 
  • Skrobia ziemniaczana - 3 płaskie łyżki
  • Jajka - 5
  • Śmietana kremówka 36 proc. 
  • Wanilia
  • Olej kokosowy 
  • Sól

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj na gładką masę twaróg, creme fraîche, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka oraz wanilię. Przelej masę do wyłożonej papierem tortownicy i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniż temperaturę do 130 stopni i piecz około 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto we wnętrzu na 2 godziny. 

Sałatki na Wielkanoc: sałatka śledziowa z jajkiem

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki groszku konserwowego
  • pół puszki kukurydzy
  • natka pietruszki
  • 30 g majonezu
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Mocz filety śledziowe w wodzie przez godzinę, a później je odsącz. Śledzie, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę, odsącz kukurydzę i groszek. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski, dodaj majonez oraz przyprawy i wymieszaj.

Więcej o: