Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Nawet jeśli spędzimy ją w izolacji, warto już pomyśleć nad wielkanocnymi przepisami. Po okresie wielkiego postu, kiedy wiele osób rezygnuje z jedzenia słodyczy, chcielibyśmy przygotować ciasto na Wielkanoc, które przypadnie każdemu go gustu. Ważne są też przystawki i sałatki na Wielkanoc.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaj szczaw i 1/3 wyłóż w lekko posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posól. Z jajek wyjmij żółtka i zagnieć z resztą szczawiu, parmezanem, solą i pieprzem. Dodaj oliwę. Nadziej nim białka, ułóż na szczawiu w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Składniki:
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj na gładką masę twaróg, creme fraîche, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka oraz wanilię. Przelej masę do wyłożonej papierem tortownicy i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniż temperaturę do 130 stopni i piecz około 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto we wnętrzu na 2 godziny.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mocz filety śledziowe w wodzie przez godzinę, a później je odsącz. Śledzie, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę, odsącz kukurydzę i groszek. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski, dodaj majonez oraz przyprawy i wymieszaj.