Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, 15-20 g mrożonego szpinaku, łyżka masła, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: 6 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Rozmrożony szpinak podsmaż na maśle, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dodaj do żółtek. Wszystko dokładnie wymieszaj i ewentualnie znów. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Masą szpinakową wypełnij białka jajek.
Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, 100 g wędzonego łososia, łyżka masła, łyżka majonezu, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: 5 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka. Żółtka zmiksuj z łososiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Masą łososiową wypełnij białka jajek.
Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka majonezu, sól i pieprz, szczypiorek i mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wyjmij ostrożnie żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnij połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem
Składniki: 5 jajek, 4-5 ugotowanych, średniej wielkości ziemniaków, 3-4 ogórki kiszone, 3 łyżki majonezu, sól pieprz
Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę, dodaj pokrojone również w kostkę ogórki i ziemniaki. Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.