Wielkanoc 2021 z racji panującej epidemii koronawirusa prawdopodobnie po raz kolejny spędzimy w najbliższym gronie w domowym zaciszu. 4 kwietnia mimo tych smutnych okoliczności warto zadbać o to, aby dania na Wielkanoc jak najbardziej oddały świąteczną atmosferę. Potrawy na Wielkanoc możesz przygotować szybko i bez większego nakładu pracy, a prosząc o pomoc dziecko, sprawisz, że wspólny czas w kuchni będzie rodzinną zabawą.
Najpierw skompletuj listę zakupów. Będą ci potrzebne:
Pokrój w kostki cebulę i boczek, a na tarce zetrzyj czosnek. W międzyczasie rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Dodaj najpierw cebulę, później boczek i na końcu czosnek. Podsmaż. W garnku gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu 4 szklanki wody z przyprawami. Dodaj wszystkie składniki z patelni i gotuj jeszcze 10 minut. Do ugotowanego wywaru wlej zakwas i w oddzielnym naczyniu rozrób śmietanę z łyżką mąki. Powstałą masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy i kiedy nie będzie już grudek, zagęść nią wywar. Na koniec zagotuj i gotowe.
Najpierw roztop masło, a w oddzielnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem i wanilią. Masa powinna być gęsta i puszysta. Dodaj do niej wszystkie sypkie składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj mikserem. Dodaj masło, skórkę cytrynową i sok. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Formę na babkę posmaruj masłem, wlej masę i piecz. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem lub polej ulubioną polewą.
Obierz jajka i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem.