Wielkanoc każdego roku to czas rodzinnych przygotowań. W tym roku święta wielkanocne wypadają w kwietniu. To już druga Wielkanoc, którą będziemy obchodzić w czasie epidemii koronawirusa więc te święta i tym razem dla wielu z nas zapewne będą wyglądać inaczej niż zazwyczaj. Część z nas spędzi je jedynie w gronie najbliższej rodziny, warto więc dobrze się przygotować, żeby mimo wszystko święta te upłynęły w radosnej atmosferze. Wiele mam szuka przepisu na ciasto na Wielkanoc, które zasmakuje całej rodzinie i będzie można je przygotować wspólnie z dziećmi. Idealnie sprawdzi się na tę okazję łatwy i szybki mazurek kajmakowy.
Mazurek kajmakowy zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednego domownika. Jest słodki, kruchy i chrupiący, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Pozwól dziecku wykonać dekoracje na wierzchu mazurka i spraw, że jego przygotowanie będzie rodzinną zabawą.
Składniki:
Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka. Następnie wlej roztopione masło, sól i wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, przełóż je na spód blachy do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni. I wstaw do niego gotowy spód ciasta. Po upieczeniu wylej na ciasto gotowy kajmak. Teraz możesz zająć się ozdabianiem. Kiedy skończysz odstaw do zastygnięcia masy. Gotowe! Smacznego.