Poniżej przepisy na wielkanocne potrawy, które zasmakują także maluchom dzięki kilku sprytnym trikom, które możemy wykorzystać.
Tradycyjny żurek powstaje na zakwasie, który można zrobić samodzielnie, w domu. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Do glinianego naczynia lub słoika wsypujemy 7 łyżek mąki żytniej razowej i zalewamy ją ciepłą, przegotowaną wodą (mniej więcej dwie szklanki). Dodajemy także pokrojony ząbek czosnku, odrobinę soli i kawałek skórki chleba razowego. Naczynie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i mieszamy codziennie przez cztery dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy. Możemy przystąpić do gotowania żurku. Gotujemy wywar z warzyw z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu w ziarenkach. Po mniej godzinie dodajemy zakwas, gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy ulubione dodatki: jajko, ziemniaki, kiełbasę lub boczek. Aby taki żurek bardziej zasmakował dzieciom, można go zabielić śmietaną.
Taka sałatka pojawia się na wielkanocnym stole w wielu polskich domach. Zwykle, w jej skład wchodzą: jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, groszek konserwowy, ugotowana marchewka, jabłko, cebula oraz majonez. Wszystkie te składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez. Niektórzy dodają także inne jarzyny: selera, pietruszkę. W niektórych przepisach pojawiają się także ziemniaki, kukurydza i surowy por. Dzieci zdecydowanie wolą, gdy sałatka jest słodsza w smaku. Aby taka była należy dodać więcej słodkiego jabłka i mniej kwaśnego ogórka.
Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Do miski wrzucamy mieszankę sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, ser typu Lazur oraz pokrojone na ćwiartki winogrona. Całość posypujemy pestkami słonecznika i polewamy sosem przygotowanym z: cytryny, miodu, oliwy, odrobiny musztardy, soli i świeżo mielonego pieprzu. Sałatka jest słodkawa dzięki winogronom i sosowi, będzie więc smakowała maluchom.
Ugotowane na twardo sześć jajek studzimy, ale nie obieramy. Należy je przekroić wzdłuż ostrym nożem i delikatnie, żeby nie uszkodzić skorupek, wyjąć z nich. Siekamy, dodajemy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki posiekanej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałą masą wypełniamy delikatnie skorupki, posypujemy wierzch bułką tartą i zasmażamy na maśle.
5 ugotowanych a twardo jajek obieramy i kroimy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka, które wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. 10 g mrożonego szpinaku podsmażamy na maśle i następnie dodajemy do żółtek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa będzie sucha, dodajemy łyżkę majonezu. Masą szpinakową wypełniamy białka jajek. Jeśli chcemy, żeby masa była gładka i miała jednolity kolor, możemy ją zmiksować. Taka z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym członkom rodziny.