Potrawy na Wielkanoc. 5 tradycyjnych dań, ale w nowym wydaniu. Posmakują też dzieciom

Potrawy na Wielkanoc to doskonała okazja, żeby podszkolić się nieco w sztuce kulinarnej i miło spędzić czas z dziećmi, które zwykle uwielbiają pomagać w gotowaniu. Poza tym chętniej zjadają potrawy, przy których powstawaniu asystowały.

Poniżej przepisy na wielkanocne potrawy, które zasmakują także maluchom dzięki kilku sprytnym trikom, które możemy wykorzystać. 

Tradycyjny żurek na Wielkanoc

Tradycyjny żurek powstaje na zakwasie, który można zrobić samodzielnie, w domu. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Do glinianego naczynia lub słoika wsypujemy 7 łyżek mąki żytniej razowej i zalewamy ją ciepłą, przegotowaną wodą (mniej więcej dwie szklanki). Dodajemy także pokrojony ząbek czosnku, odrobinę soli i kawałek skórki chleba razowego. Naczynie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i mieszamy codziennie przez cztery dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy. Możemy przystąpić do gotowania żurku. Gotujemy wywar z warzyw z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu w ziarenkach. Po mniej godzinie dodajemy zakwas, gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy ulubione dodatki: jajko, ziemniaki, kiełbasę lub boczek. Aby taki żurek bardziej zasmakował dzieciom, można go zabielić śmietaną.

Sałatki na Wielanoc - sałatka jarzynowa

Taka sałatka pojawia się na wielkanocnym stole w wielu polskich domach. Zwykle, w jej skład wchodzą: jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, groszek konserwowy, ugotowana marchewka, jabłko, cebula oraz majonez. Wszystkie te składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez. Niektórzy dodają także inne jarzyny: selera, pietruszkę. W niektórych przepisach pojawiają się także ziemniaki, kukurydza i surowy por. Dzieci zdecydowanie wolą, gdy sałatka jest słodsza w smaku. Aby taka była należy dodać więcej słodkiego jabłka i mniej kwaśnego ogórka.

Sałatki na Wielkanoc - sałatka z winogronami i serem

Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Do miski wrzucamy mieszankę sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, ser typu Lazur oraz pokrojone na ćwiartki winogrona. Całość posypujemy pestkami słonecznika i polewamy sosem przygotowanym z: cytryny, miodu, oliwy, odrobiny musztardy, soli i świeżo mielonego pieprzu. Sałatka jest słodkawa dzięki winogronom i sosowi, będzie więc smakowała maluchom. 

Jajka faszerowane tradycyjne 

Ugotowane na twardo sześć jajek studzimy, ale nie obieramy. Należy je przekroić wzdłuż ostrym nożem i delikatnie, żeby nie uszkodzić skorupek, wyjąć z nich. Siekamy, dodajemy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki posiekanej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałą masą wypełniamy delikatnie skorupki, posypujemy wierzch bułką tartą i zasmażamy na maśle.

Jajka faszerowane ze szpinakiem

5 ugotowanych a twardo jajek obieramy i kroimy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka, które wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. 10 g mrożonego szpinaku podsmażamy na maśle i następnie dodajemy do żółtek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa będzie sucha, dodajemy łyżkę majonezu. Masą szpinakową wypełniamy białka jajek. Jeśli chcemy, żeby masa była gładka i miała jednolity kolor, możemy ją zmiksować. Taka z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym członkom rodziny.

Zobacz wideo 10 rzeczy, o których warto pamiętać w ciąży - dla własnego samopoczucia i zdrowia dziecka
Więcej o: