Tort dla dziecka: jaki wypiek przygotować na urodziny pociechy?

Tort dla dziecka to nieodłączny element świętowania urodzin. Jaki sprawdzi się najlepiej? Co nie powinno znaleźć się w torcie dla dziecka?

Tort urodzinowy dla dziecka: jaki powinien być?

Urodziny dziecka to święto dla całej rodziny. Nieważne czy chodzi o pierwsze, dziesiąte czy osiemnaste urodziny - zawsze tak samo są one dla nas ważne. Aby uczcić ten szczególny dzień, warto przygotować tort urodzinowy dla dziecka. Taki wypiek jest pracochłonny i wymagający, jednak samodzielne wykonanie go daje mnóstwo satysfakcji. Pamiętajmy, że aby wykonać go, konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie narzędzia: rant cukierniczy, rękaw cukierniczy z tylkami, nóż do krojenia biszkoptu, akcesoria do wygładzania masy i tynku.

Jeśli nie czujemy się na siłach, aby udekorować tort, możemy skorzystać z gotowych opłatków na tort, które wykładamy na gotowe ciasto na około 2 godziny przed podaniem. Opłatki takie zawierają zazwyczaj dowolnie wybraną grafikę, a nabyć je można w sklepach z artykułami cukierniczymi, piekarniach lub internecie. 

Przepisy na torty dla dzieci: czego nie powinny zawierać?

W internecie znajdziemy mnóstwo inspiracji na wypieki urodzinowe. Przepisy na torty dla dzieci dostępne na wielu stronach pozostawiają jednak wiele do życzenia. Zacznijmy od składu. W wielu z nich znajdziemy spulchniacze takie jak proszek do pieczenia czy soda. Nie powinno się ich stosować. Aby biszkopt wyrósł wysoki i puszysty nie jest konieczne używanie chemicznych środków. Trzeba znać tylko zasady jego przygotowania i rygorystycznie się do nich stosować. Dodatkowo torty dla dzieci często ozdabiane są z wykorzystaniem masy cukrowej, lukru, kolorowych cukrowych dekoracji. Wszystko to wygląda pięknie, ale ze względu na wysoką zawartość cukru nie powinno być spożywane ani przez dzieci, ani przez dorosłych. Lista produktów, z których przygotowujemy tort dla małego solenizanta, powinna być jak najbardziej naturalna, nie może zawierać sztucznych barwników. Warto także zwrócić uwagę na jakość składników, które wybieramy do wykonania tortu - bezpośrednio przełoży się to na smak wypieku. 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Dobry tort dla dziecka: skorzystaj z zaufanej cukierni

Nie każdy jest w stanie w domu przygotować dobry tort dla dziecka. W takim wypadku warto skorzystać z usług pracowni cukierniczej. Zanim jednak skusimy się na pięknie wyglądający w katalogu wypiek, sprawdźmy dokładnie, z jakich składników wykonywane są wypieki i czy na ich liście nie ma zbędnych polepszaczy, dużej ilości cukru i alkoholu. Często bowiem bywa tak, że mimo zaznaczenia, że tort jest przeznaczony dla dzieci, proponowane są nam wypieki, które zawierają powyższe substancje. Dlatego też decydując się na zamówienie wykonania tortu, trzeba zlecić to cukierni, do której mamy zaufanie i dodatkowo samodzielnie zweryfikować listę ingrediencji, zwłaszcza jeśli np. dziecko jest alergikiem. 

Najlepsze pomysły na tort urodzinowy dla dziecka: sprawdzony przepis

Dzieci w zdecydowanej większości lubią torty z kremem, owocami i czekoladą. Dlatego też tych składników nie powinno zabraknąć na torcie. Najlepsze pomysły na urodzinowy tort dla dziecka zawierają jeden, a czasem nawet wszystkie te składniki. Oto sprawdzony przepis na tort dla malucha:

Tort kokosowy z malinami

Składniki: 

  • biszkopt: 5 jajek rozmiar L, szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 150 g cukru drobnego do wypieków
  • krem: mleko kokosowe z puszki, 2-3 łyżki mąki kokosowej, łyżka cukru kokosowego, sok z limonki
  • polewa: czekolada i śmietanka 30%
  • dodatkowo: świeże maliny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotować biszkopt. Całe jajka wbić do miski i ubijać na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier.
  2. Następnie powoli dodawać przesianą wcześniej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszać powoli i delikatnie.
  3. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia i rant cukierniczy (zabezpieczyć brzegi, by ciasto nie podciekało), wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około pół godziny.
  4. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 20 cm na blat (zabezpieczy to przed jego opadnięciem).
  5. Przygotować krem. Schłodzone mleko kokosowe otwieramy i wyjmujemy wyłącznie gęstą zawartość, a wodę znajdującą się na spodzie wylewamy. Ubijamy mikserem.
  6. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier, mąkę kokosową i sok z cytryny.
  7. Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Każdy smarujemy kremem.
  8. Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy dwie tabliczki czekolady mlecznej ze śmietanką. Czekamy aż przestygnie i polewamy gotowe ciasto. Na wierzchu układamy świeże maliny.

Zobacz też: Piniata - jak zrobić, jaką wybrać

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.