Tłusty czwartek 2021. Prosty przepis na pyszne faworki

Tłusty czwartek już 11 lutego. Tym, którzy nie chcą czekać w kolejkach do piekarni u cukierni, proponujemy przepis na proste do przygotowania faworki, które z łatwością zdrobią w domu.

Tłusty czwartek to dzień, w którym zwyczajowo jemy pączki i faworki, nie licząc przy tym kalorii. W Polsce wierzy się, że duża liczba zjedzonych słodkości przełoży się na nasz dobrobyt i przyniesie pomyślność. Trzeba zaznaczyć, że tłusty czwartek nie ma stałej daty w kalendarzu. Faworki i początki jemy zazwyczaj w ostatni czwartek przed początkiem Wielkiego Postu.

Tłusty czwartek 2021 - kiedy wypada?

Tłusty czwartek wypada 52 dni przed Wielkanocą i jest początkiem ostatniego tygodnia karnawału. W tym roku tłusty czwartek wypada 11 lutego. Tego dnia co roku  przed cukierniami i piekarniami ustawiają się długie kolejki ludzi chcących kupić świeże pączki i faworki. O ile kiedyś pączki wypełniało się głównie nadzieniem z konfitury różanej, teraz znajdziemy wiele innych alternatyw, od dżemów w różnych smakach, przez czekoladę, po budyń oraz ajerkoniak.

Pączki i faworki często zamawiano także do szkół i zakładów pracy, gdzie również obchodzono tłusty czwartek. Niestety, w tym roku ze względu na pandemię koronawirusa może być to utrudnione, a stojąc w kolejkach do cukierni, trzeba będzie zachowywać należyte odstępy i pamiętać o noszeniu maseczki. Tym, którzy nie chcą czekać na zimnie, proponuję alternatywę. W artykule przygotowaliśmy przepis na faworki, które z łatwością wykonacie w domu.

pączki zdjęcie ilustracyjneTłusty czwartek. Ceny pączków przyprawiają o zawrót głowy

Przepis na faworki - tłusty czwartek

Faworki - składniki:

  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smązenia
  • cukier puder do posypania gotowych faworków

Faworki sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą
  • W oddzielnym naczyniu ubij jajko i żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie gęsta piana
  • Wymieszaj mąkę z pianą, następnie dodaj spirytus, śmietanę i wymieszaj dokładnie składniki aż do połączenia składników
  • Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulkę i odstaw na około 50 min
  • Po upływie tego czasu ponownie zagnieć ciasto, rozwałkuj dokładnie, po czym znów złóż na pół i rozwałkuj, aż ciasto będzie elastyczne
  • Pokrój rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 5 cm, a następnie na prostokąty o długości około 10 cm
  • Zrób nacięcie w każdym prostokącie i przełóż przez nie krawędź każdego z nich, nadając faworkom odpowiedni kształt
  • Smaż faworki na głębokim oleju do momentu, w którym odzyskają złoty kolor, a na koniec posyp je cukrem pudrem

Pączki ze skórką pomarańczowąTłusty Czwartek 2021. Po czym poznać świeże pączki?

Zobacz wideo Hiszpańskie pączki
Więcej o: