Tłusty czwartek 2021. Pieczone pączki zdrowszą alternatywą do kalorycznych słodkości

W Tłusty czwartek 2021 odpuszczamy dietę i zajadamy się pysznymi pączkami, faworkami czy chrustem. Jeśli jednak nie chcemy smażyć pączków na głębokim smalcu, możemy zrobić zdrowsze pączki - na przykład pieczone. Mają o wiele mniej kalorii, a są równie pyszne. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na domowe pieczone pączki, idealne na tłusty czwartek 2021.

Tłusty czwartek 2021. Łatwy przepis na pieczone pączki

Pieczone bez tłuszczu, domowe, bez lukru czy dodatkowych polepszaczy smaku. Takie pączki możesz przygotować sam. Co ważne nie musisz poświęcać na przygotowania czy zakupy dużo czasu. Wystarczą drożdże, mąka pszenna i ulubiona marmolada lub dżem. Pozostałe składniki na pieczone pączki na tłusty czwartek 2021 z pewnością masz w swojej kuchni. Od czego zacząć przygotowania do przygotowania pieczonych pączków?

Tłusty czwartek 2021. Składniki na pieczone pączki

Pamiętaj, aby składniki były świeże. To połowa sukcesu. A oto, czego potrzebujesz:

  • 7 dag świeżych drożdży,
  • 7 dag cukru drobnego,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • solidną szczyptę soli,
  • łyżkę masła,
  • sok z jednej cytryny,
  • ulubioną marmoladę lub dżem – polecamy różaną, śliwkową lub truskawkową,
  • dwie szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej,
  • ewentualnie cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Tłusty czwartek 2021. Przepis na pieczone pączki

Kiedy zgromadzisz już wszystkie składniki, czas na pieczenie. Pamiętaj, aby składniki na domowe pieczone pączki na tłusty czwartek 2021 były w domowej temperaturze. Z podanego przepisu wychodzi około 15-20 pączków. Wszystko zależy od wielkości pączków pieczonych.

Podgrzej mleko w garnku. Nie może być gorące, ma być letnie. Dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Zazwyczaj wystarcza 10 minut w ciepłym miejscu.

W tym czasie do dużej miski lub garnka przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, porządnie wymieszaj. Powoli dodaj gotowy zaczyn. Mieszaj całość najlepiej drewnianą łyżką. Wbij 3 jajka i mieszaj ciasto ręką. Dodaj miękkie masło, wyrabiaj ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto odstaw na około godzinę. Przykryj je bawełnianą lub lnianą szmatką.

Tak przygotowane ciasto wyjmij na stół i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj kółka – na przykład szklanką. Na każde kółka nałóż łyżkę marmolady lub dżemu. Złóż ciasto w kulkę. Układaj pączki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pączki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 12-15 minut. Kiedy pieczone pączki ostygną, możesz ewentualnie posypać je cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.