Tłusty czwartek 2021 - kiedy wypada? Prosty przepis na pyszne pączki

Tłusty czwartek 2021 zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia nie obowiązują diety i umiar - możemy się do woli objadać wszelkimi smakołykami. Ci, którzy mają czas i nieco cierpliwości mogą samodzielnie przygotować pyszne pączki. Mamy na nie świetny przepis.

Tłusty czwartek to święto wszystkich łakomczuchów. Tego dnia tradycyjnie porzucamy diety i beztrosko zajadamy się pączkami, faworkami i innymi pysznościami np. pączkami z białego sera. Wszystkie można kupić w ulubionej cukierni lub - jeśli nie chcemy stać w długiej kolejce -  samodzielnie przygotować w domu. Poniżej przepis na doskonałe tradycyjne pączki.

Tłusty czwartek 2021 - kiedy wypada?

Tłusty czwartek to ruchome święto, co oznacza, że nie ma stałej daty. Tłusty czwartek jest ostatnim czwartkiem przed rozpoczęciem wielkiego postu, wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tłusty czwartek w 2021 roku wypada 11 lutego.

Tłusty czwartek 2021 - przepis na pączki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki spirytusu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 litr oleju lub smalcu
  • marmolada
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. W międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.
  • Żółtka i jajko utrzyj z 2 łyżkami cukru. Do miski z mąką dodaj wyrośnięte drożdże i wymieszaj. Dodaj ubite jajka, wymieszaj. Dokładnie wyrób ciasto

  • Do ciasta dodaj roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zmiksuj ciasto, przykryj ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny.

  • Blat kuchenny oprósz mąką. Z ciasta uformuj placek o grubości ok. 2 cm, szklanką o średnicy 5 cm wycinaj kółka.

  • Krążki przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Każdy krążek delikatnie rozpłaszcz, w środek nałóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi jak w pierożku, ulep kulkę. 

  • Rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Smaż pączki przez około 2 minuty z każdej strony.

  • Pączki ostudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA