Shan Cooper po raz pierwszy podzieliła się z internautami pomysłem na dietę córki, kiedy Grace skończyła rok. Zdradziła wówczas na swoich profilach w mediach społecznościowych, że dziewczynka spożywa już owsiankę, komosę ryżową, kapustę kiszoną i budyń z chia. Surowe warzywa, owoce i mięso były wprowadzane stopniowo.
Mama pięcioletniej już Grace twierdzi, że odkąd dziewczynka przyszła na świat, tylko raz była chora. Shan podkreśla, że jej latorośl non stop spotyka się z innymi dziećmi i nawet jeśli są przeziębione, nigdy się nie zaraża. Ma to być zasługa zrównoważonej diety i braku cukru. Jak wiadomo, jest on szczególnie destrukcyjny dla naszej odporności. Jego częste spożywanie znacząco obniża zdolność białych krwinek do zabijania patogenów.
Mimo to Shan Cooper często spotyka się z krytyką. Inne mamy zarzucają jej, że ogranicza swoją córkę. Według nich Grace może czuć się gorsza niż jej rówieśniczki, a ponadto w przyszłości może wykazać większe skłonności do spożywania słodyczy.
Zdeterminowana mama nie ma wątpliwości co do tego, że jak wszyscy, również jej córka może mieć w swoim życiu chwile słabości. Ma jednak nadzieję, że wpojone przez nią wartości zaowocują w przyszłości.
Dziewczynka i jej mama są na diecie paleo. Polega ona na unikaniu przetworzonych produktów i spożywanie jedzenia w takiej formie, jak to robili nasi przodkowie. Badania pokazują, że ich stan zdrowia był zdecydowanie lepszy niż stan zdrowia współczesnych ludzi. Choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego oraz nowotworów występowały wówczas rzadko. Czym się żywili? Mięsem dzikich zwierząt, rybami, skorupiakami, owocami, warzywami korzeniowymi, bulwiastymi, liściastymi, orzechami, jajami itd.
Jak wygląda jadłospis pięcioletniej Grace? Dzień rozpoczyna zwykle od śniadania składającego się z jajek smażonych na oleju kokosowym i pieczonych, bądź gotowanych na parze warzyw (np. słodkich ziemniaków, marchewki czy brokułów). Do tego mama daje jej kawałek awokado i łyżkę kiszonej kapusty. Na lunch dziewczynka zjada pieczonego kurczaka w towarzystwie warzyw gotowanych na parze. Jej przekąski w ciągu dnia są smaczne i zdrowe: mama dba o to, aby jadła owoce. Na kolację Shan podaje córce spaghetti bolognese z ekologiczną wołowiną i makaronem z cukinii.