Tłusty czwartek 2021. Sprawdź, kiedy wypada i zapoznaj się z przepisem na pyszne faworki

Tłusty czwartek 2021 zbliża się wielkimi krokami. Dla tych, którzy tego dnia nie mają ochoty ustawić się w kolejce po świeże pączki, podajemy przepis na łatwe w przygotowaniu i pyszne faworki.

W Polsce tłusty czwartek jest popularnym świętem, które obchodzimy zarówno w domach, jak  i w szkołach czy zakładach pracy. Zwyczajowo tego dnia zajadamy się pączkami oraz faworkami. W normalnych okolicznościach słodkie wypieki były również zamawiane do firm i placówek edukacyjnych, co w tym roku może być niemożliwe z powodu epidemii koronawirusa.

Tłusty czwartek 2021 - kiedy wypada? 

W tym roku tłusty czwartek wypada 11 lutego. Zgodnie z tradycją tego dnia zajadamy się pączkami z przeróżnymi nadzieniem - od różanej marmolady, przez czekoladę i budyń po ajerkoniak. Drugą popularną słodkością, którą jemy w tłusty czwartek, są faworki, nazywane też chrustem. Jak co roku w tłusty czwartek przed cukierniami i piekarniami ustawiają się długie kolejki osób, chcących kupić świeże, pyszne pączki. Zapewne w tym roku będzie podobnie, choć stojąc w kolejce, trzeba będzie mieć na sobie maseczkę i pamiętać o zachowaniu należytego dystansu. Osoby, które nie mają jednak ochoty długo czekać na słodkie pyszności, mogą przyrządzić je samodzielnie. Poniżej przedstawiliśmy prosty przepis na faworki domowej roboty.

Tłusty Czwartek - przepis na faworki

Faworki - składniki

1 łyżeczka proszku do pieczenia:
1 jajko
5 żółtek
400 g mąki pszennej
6 dużych łyżek gęstej śmietany
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 litry oleju

Faworki - sposób przygotowania

  1. Przesiać mąkę, następnie dodać do niej proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

  2. W oddzielnym naczyniu ubić łyżkę cukru pudru aż powstanie gęsta piana. Dodać pianę do miski z proszkiem, mąką i solą, a następnie wlać śmietanę oraz ocet.

  3. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto, uformować je w kulę i owinąć folią. Odłożyć ciasto w ciepłej miejsce na około 30 min.

  4. Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na placek. Czynność tę powtarzać około trzy razy, aż ciasto będzie elastyczne.

  5. Podzielić kulę na cztery równe części, a każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Wyciąć z każdego paska mniejsze prostokątne pasy z rozcięciem na środku, przez który należy przewlec drugi koniec. Uformowane faworki ułożyć pod bawełnianą ściereczką.

  6. Rozgrzać w garnku olej do około 180 stopni. Włożyć do niego kilka faworków, obracając je w każdą stronę i smażąc przez około minutę.

  7. Gotowe faworki odsączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem i oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.