W Polsce tłusty czwartek jest popularnym świętem, które obchodzimy zarówno w domach, jak i w szkołach czy zakładach pracy. Zwyczajowo tego dnia zajadamy się pączkami oraz faworkami. W normalnych okolicznościach słodkie wypieki były również zamawiane do firm i placówek edukacyjnych, co w tym roku może być niemożliwe z powodu epidemii koronawirusa.
W tym roku tłusty czwartek wypada 11 lutego. Zgodnie z tradycją tego dnia zajadamy się pączkami z przeróżnymi nadzieniem - od różanej marmolady, przez czekoladę i budyń po ajerkoniak. Drugą popularną słodkością, którą jemy w tłusty czwartek, są faworki, nazywane też chrustem. Jak co roku w tłusty czwartek przed cukierniami i piekarniami ustawiają się długie kolejki osób, chcących kupić świeże, pyszne pączki. Zapewne w tym roku będzie podobnie, choć stojąc w kolejce, trzeba będzie mieć na sobie maseczkę i pamiętać o zachowaniu należytego dystansu. Osoby, które nie mają jednak ochoty długo czekać na słodkie pyszności, mogą przyrządzić je samodzielnie. Poniżej przedstawiliśmy prosty przepis na faworki domowej roboty.
Faworki - składniki
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
1 jajko
5 żółtek
400 g mąki pszennej
6 dużych łyżek gęstej śmietany
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 litry oleju
Faworki - sposób przygotowania