Tłusty czwartek 2021. Faworki, którym nie oprze się żadne dziecko

Tłusty czwartek to dzień, kiedy faworki i pączki zjadamy w niezliczonych ilościach. Tego dnia nikt nie liczy kalorii. W Polsce wierzy się, że jeśli w tłusty czwartek zjemy dużo słodkości, przez kolejny rok będzie towarzyszyła nam pomyślność i dobrobyt oraz dobre zdrowie. Warto postarać się, aby pączki i faworki były dobrej jakości. Przedstawiamy więc przepis na faworki, które pokocha cała rodzina.

Tłusty czwartek nie ma swojej stałej daty. Faworki i pączki jemy zawsze w ostatni czwartek przed początkiem wielkiego postu. Wypada 52 dni przed Wielkanocą i jest początkiem ostatniego tygodnia karnawału. Tłusty czwartek 2021 wypada 11 lutego. Na ten dzień z niecierpliwością czekają nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Zobacz wideo Faworki z ciasta francuskiego

Dawniej pączki smażyło się w domu i wypełniało nadzieniem z konfitury różanej. Teraz w cukierniach znajdziemy nowoczesne alternatywy: z Nutellą, kajmakiem, słonym karmelem, białą czekoladą, dżemem śliwkowym, wiśniowym, pomarańczowym, z jabłkami, jagodami, makiem etc. O wiele łatwiejsze do wykonania w domu są faworki. Poniżej przedstawiamy przepis na faworki, który będzie nie tylko lepszej jakości alternatywą dla faworków ze sklepu, ale również doskonałą zabawą dla całej rodziny. 

Tłusty czwartek. Faworki dla każdego

Potrzebujesz:

  • 2 szklanek mąki pszennej
  • proszku do pieczenia
  • 1 jajka 
  • 4 żółtek
  • łyżki cukru pudru
  • szczypty soli
  • 5 łyżek gęstej śmietany (może być 18 proc.)
  • łyżka spirytusu
  • oleju lub smalcu do smażenia
  • cukru pudru do posypania

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z sypkimi składnikami: solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubij jajko i żółtka z cukrem pudrem, aż utworzą puszystą pianę. Wymieszaj z mąką. Dodaj śmietanę, spirytus i wymieszaj do połączenia składników. Następnie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Odstaw na 40 minut. 

Zagnieć ciasto ponownie i rozwałkuj. Później złóż na pół i znów rozwałkuj. Powtórz to kilka razy, aby uelastycznić ciasto i wtłoczyć w nie powietrze. Rozwałkowane cienko ciasto pokrój na paski o szerokości około 4 cm i później na prostokąty i długości około 10 cm. Wewnątrz przetnij nożem tak, aby móc swobodnie je zwijać. Możesz włączyć do zwijania swoją pociechę, na pewno będzie się przy tym dobrze bawiła. Rozgrzej olej do 180 stopni i smaż na złoty kolor. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o: