Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada dzień bezkarnego zajadania się pączkami?

Tłusty czwartek 2021 to bezapelacyjnie dzień, w którym zawieszamy diety i oddajemy się słodkiemu ucztowaniu. Niektórzy z nas są gotowi stać wiele godzin w kolejce do cukierni po ukochane pączki, inni wolą je przygotować samodzielnie.

Tłusty czwartek jest początkiem ostatniego tygodnia karnawału i wypada między 29 stycznia, a 4 marca. W tym roku tłusty czwartek będziemy świętować zajadaniem się pączkami 11 lutego. Tego dnia zapominamy o dietach, nie liczymy kalorii i oddajemy się słodkiej uczcie. Dawniej tradycyjnie zajadaliśmy się pączkami z nadzieniem różanym. Teraz cukiernie oferują pączki nadziewane rozmaitymi smakołykami: nutellą, karmelem, białą czekoladą, jagodami etc. Są takie w kolorowych polewach, z wymyślnymi posypkami. Tradycjonaliści z pewnością docenią także pyszne faworki, czyli tzw. chrust. 

Tłusty czwartek - skąd ta tradycja?

Tłusty czwartek ma w Polsce długą tradycję. Pączki zaczęliśmy jeść około XVI wieku. Jednak nie miały one nadzienia z marmolady różanej, czy wiśniowej, a ukrywało się w nich orzecha lub migdała. Nie wszystkie rzecz jasna. Całą zabawa polegała na tym, żeby trafić pączka (wtedy miał bardziej formę słodkiej bułeczki) z taką niespodzianką w środku. Wróżyło to szczęście i dostatek, czasem trzeba było zjeść sporo słodkich wypieków, zanim się trafiło na migdał lub orzech. Stąd właśnie skojarzenie z bezkarnym radosnym obżarstwem.

Tłusty czwartek to co roku dzień, w którym przed cukierniami i piekarniami ustawiają się długie kolejki. Wszyscy chcą zdobyć świeże pączki dla najbliższych, w tym celu są w stanie stać kilak godzin po upragniony zakup. W tym roku wiele osób nie zje pączka w pracy lub szkole, pozostaje zajadanie się słodkościami w domowym zaciszu. Ci, którzy mają trochę czasu i kulinarnych umiejętności, mogą samodzielnie przygotować pączki. Jeśli zdecydujemy się jednak ustawić w kolejce do cukierni, pamiętajmy o zachowaniu zasad bezpieczeństwa - zachowujmy dystansu społeczny, zasłaniajmy nos i usta.

Więcej o:
Copyright © Agora SA