Pomysł na obiad dla niejadka? Dania dla dzieci, które zasmakują nawet największym niejadków? To wcale nie musi być mission impossible. Przygotowanie zdrowego, smacznego, a przy tym szybkiego i prostego obiadu dla dzieci to często bardzo duże wyzwanie. Okazuje się, że z odpowiednim przepisem można przygotować smaczny i wartościowy posiłek dla małych niejadków w miej niż pół godziny. I "przemycić" w nim całkiem sporo warzyw. Rodzice małych niejadków dobrze wiedzą, jak urozmaicić posiłek dziecka.
300-400 g mięsa mielonego (np. drobiowego) wymieszaj ze startą na tarce o grubych oczkach średniej wielkości marchewką i 1/3 drobno posiekanej cebuli. Dodaj jajko i 1/2 namoczonej w mleku i odciśniętej bułki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotuj 1/2 litra wody, dodaj kostkę rosołową i w otrzymanym bulionie gotuj uformowane z mięsa klopsiki. Dodaj przecier pomidorowy, sos w razie konieczności zagęść zasmażką. Klopsiki podawaj z ulubionym makaronem.
Na łyżce oliwy podsmaż rozdrobniony ząbek czosnku, 1/4 posiekanej drobno cebuli, 1/4 pokrojonej w drobną kostkę papryki. Dodaj 500 g mięsa mielonego (np. drobiowego). Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią. Smaż ok. 15 minut, często mieszając, dodaj przecier pomidorowy. Podawaj z makaronem spaghetti i parmezanem.
Na łyżce oliwy podsmaż rozdrobniony ząbek czosnku i posiekaną drobno 1/4 cebuli. Dodaj pokrojone w drobną kostkę 200 g szynki. Podsmaż na złoto. Dodaj opakowanie serka mascarpone, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionym makaronem.
Do 1,5 litra rosołu lub bulionu dodaj pokrojoną na kawałki średniej wielkości marchewkę, pietruszkę, 1/3 pora. Wszystko gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj 3-4 minuty, całość zmiksuj na gładki, aksamitny krem. Dodaj 2-3 trójkąciki serka topionego śmietankowego. Wszystko ponownie zmiksuj. Podawaj z ulubionym makaronem.