Bez pierogów nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Warto je przygotować samodzielnie. Do pomocy można zaangażować całą rodzinę. Nie tylko przygotujemy smaczny posiłek, lecz także spędzimy rodzinnie czas, a dzieci nauczą się, że w kuchni trzeba pomagać.
Jeśli masz problem z przygotowaniem ciasta na pierogi, śpieszymy z pomocą. Takie, które dobrze się klei wymaga zaledwie… trzech składników! Okazuje się, że im prostszy przepis, tym lepszy!
Zgodnie z przepisem Magdy Gessler na ciasto na pierogi potrzebujemy tylko trzech składników: mąki, wody i soli. Poniżej znajdziesz dokładny przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi.
Składniki:
Jak przygotować ciasto na pierogi?
Mąkę przesiej przez sitko o naprawdę drobnych oczkach na stolnicę. Zrób dołek i dodaj szczyptę soli. Dolej odrobinę ciepłej (przegotowanej) wody i wymieszaj z mąką. Kilka łyżek wystarczy na początek. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj stopniowo więcej wody. Zagniataj ciasto. Następnie podziel je na cztery części i rozwałkuj każdą z nich.
Wykrawaj kółka z każdej części ciasta odwróconą go góry szklanką. Do każdej placka dodaj przygotowany wcześniej farsz i uformuj pierogi. Ugotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj je przez około 5-8 minut.