Wigilijny barszcz na Boże Narodzenie to jedna z tych potraw, które pojawiają się prawie w każdym domu. Choć dorośli zajadają się barszczem wigilijnym w Boże Narodzenie, to dzieci już niekoniecznie. "Czerwona zupa", "To dziwnie wygląda" – takie komentarze rodzice słyszą bardzo często. Jak przygotować barszcz wigilijny, aby ze smakiem zjadły go także dzieci?
Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej. W Wigilię tylko go podgrzewamy przed podaniem gościom i domownikom. Aby dzieci mogły zjeść także uszka, warto rozważyć przygotowanie ich z pieczarkami. Tradycyjne uszka z grzybami leśnymi raczej nie przypadną im do gustu, a ponadto nie są wskazane w diecie najmłodszych.
Umyj buraki i owiń je pojedynczo folią aluminiową. Tak przygotowane włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piecz 50 minut. Wyjmij je z folii i wystudź. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj w dużym garnku wodę – około 5 litrów. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli. Włóż obrane warzywa – oprócz buraków i czosnku. Gotuj do miękkości. Między czasie posól do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłów je. Dopiero teraz dodaj czosnek i buraki. Ponownie posól do smaku. Gotuj przez 30 minut. Pozostaw do zupełnego ostudzenia. Następnego dnia gotuj barszcz na wolnym ogniu. Dopraw go do smaku solą, pieprzem. Wsyp majeranek i dodaj ocet winny lub sok z cytryny.
Cebulę obierz i pokrój drobno. Oczyść pieczarki i także pokrój drobno. Na patelni zeszklij cebulę i po chwili dodaj pieczarki. Duś razem kilka minut. Farsz będzie dobry, gdy odparuje z niego zupełnie woda. Dopraw do smaku.
Czas na przygotowanie ciasta. Mąkę wymieszaj z wodą i solą. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kwadraty, wkładaj po łyżeczce farszu i zawijaj szczelnie. Możesz je przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Zamrożone uszka wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Gotuj około 2-3 minut i wyłów delikatnie cedzakiem. Podawaj z barszczem.