Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie. Przepis na pyszny barszcz, który zasmakuje też dzieciom

Podczas wigilijnej kolacji stół aż się ugina od potraw. Tradycyjnie jest ich dwanaście. A jedną z pierwszych, które są serwowane podczas Bożego Narodzenia jest oczywiście barszcz wigilijny. Jak przygotować barszcz wigilijny na Boże Narodzenie, tak by smakował też najmłodszym niejadkom?

Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie

Wigilijny barszcz na Boże Narodzenie to jedna z tych potraw, które pojawiają się prawie w każdym domu. Choć dorośli zajadają się barszczem wigilijnym w Boże Narodzenie, to dzieci już niekoniecznie.  "Czerwona zupa", "To dziwnie wygląda" – takie komentarze rodzice słyszą bardzo często. Jak przygotować barszcz wigilijny, aby ze smakiem zjadły go także dzieci?

Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie – rady

Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej. W Wigilię tylko go podgrzewamy przed podaniem gościom i domownikom. Aby dzieci mogły zjeść także uszka, warto rozważyć przygotowanie ich z pieczarkami. Tradycyjne uszka z grzybami leśnymi raczej nie przypadną im do gustu, a ponadto nie są wskazane w diecie najmłodszych.

Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie – składniki

  • 4-7 dużych buraków
  • pół dużego selera
  • spory kawałek pora
  • korzeń pietruszki
  • 4-6 marchewek
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • cebula
  • sól i pieprz
  • łyżka majeranku
  • łyżka octu winnego – opcjonalnie, można zamienić na sok z cytryny
  • kilka ząbków czosnku – im więcej, tym barszcz będzie bardziej wyrazisty w smaku

Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie. Składniki na uszka dla dzieci:

  • 1,5 szklanka mąki
  • pół szklanki letniej wody
  • łyżeczka soli
  • 300 g pieczarek
  • cebula

Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie – przepis

Umyj buraki i owiń je pojedynczo folią aluminiową. Tak przygotowane włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piecz 50 minut. Wyjmij je z folii i wystudź. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj w dużym garnku wodę – około 5 litrów. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli. Włóż obrane warzywa – oprócz buraków i czosnku. Gotuj do miękkości. Między czasie posól do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłów je. Dopiero teraz dodaj czosnek i buraki. Ponownie posól do smaku. Gotuj przez 30 minut. Pozostaw do zupełnego ostudzenia. Następnego dnia gotuj barszcz na wolnym ogniu. Dopraw go do smaku solą, pieprzem. Wsyp majeranek i dodaj ocet winny lub sok z cytryny.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Barszcz wigilijny na Boże Narodzenie. Przepis na uszka wigilijne dla dzieci

Cebulę obierz i pokrój drobno. Oczyść pieczarki i także pokrój drobno. Na patelni zeszklij cebulę i po chwili dodaj pieczarki. Duś razem kilka minut. Farsz będzie dobry, gdy odparuje z niego zupełnie woda. Dopraw do smaku.

Czas na przygotowanie ciasta. Mąkę wymieszaj z wodą i solą. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kwadraty, wkładaj po łyżeczce farszu i zawijaj szczelnie. Możesz je przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Zamrożone uszka wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Gotuj około 2-3 minut i wyłów delikatnie cedzakiem. Podawaj z barszczem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA