Ryba po grecku. Przepis na najlepszą rybę po grecku, którą pokocha każde dziecko

Ryba po grecku obok śledzie i sałatki jarzynowej to danie obowiązkowe na każdym bożonarodzeniowym stole. Oto prosty przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu rybę po grecku. Z pewnością przypadnie do gustu nawet dzieciom.

Ryba po grecku to tradycyjne bożonarodzeniowe danie, którego nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Odpowiednio przygotowana może okazać się także ulubioną potrawą najmłodszych członków rodziny. Trzeba jednak zadbać, żeby nie miała ości i nie była zbyt mocno przyprawiona.  W tym roku z racji panującej epidemii koronawirusa w wielu domach święta Bożego Narodzenia będą wyglądały nieco inaczej niż dotychczas. Część z nas zdecyduje się spędzić ten czas jedynie w towarzystwie domowników. Wszystko z troski o zdrowie i bezpieczeństwo najstarszych członków rodziny - dziadków i pradziadków. Nie oznacza to jednak, że wigilia i Boże Narodzenie nie mogą upłynąć w przyjemnej, rodzinnej i spokojnej atmosferze. Można się postarać, żeby mimo panujących ograniczeń i obostrzeń, w miarę możliwości spędzić ten czas radośnie. A w święta Bożego Narodzenia nic tak nie sprawia radości (poza prezentami rzecz jasna) jak pyszne świąteczne jedzenie. Na naszym stole wigilijnym nie powinno więc zabraknąć ryby po grecku.

Sałatka jarzynowa na Boże NarodzenieSałatka jarzynowa na Boże Narodzenie. Przepis na tradycyjną sałatkę, która zasmakuje też dzieciom

Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku ma wiele przepisów, zasadniczo jest to ryba z warzywami w pomidorach, jednak sposób przygotowania i przyprawienia mogą się od siebie nieco różnic. My przedstawiamy przepis na tradycyjną, szybką w przygotowaniu rybę po grecku.

Ryba po grecku - składniki

  • 800-1000 g filetów ryby (może być dorsz, miruna lub morszczuk; mogą być świeże lub mrożone) 
  • 1/2 kg marchwi
  • 150-200 g pietruszki
  • 80-100 g selera
  • średniej wielkości cebula
  • biała część średniej wielkości pora
  • 100-120 g koncentratu pomidorowego

Ryba po grecku - przyprawy

  • sól
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka

Ryba po grecku - przygotowanie

Rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, odkładamy. W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę i selera. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, solimy i gotujemy przez 15 minut. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę i pora siekamy drobno i szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy ugotowane warzywa, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Przygotowane w ten sposób warzywa wykładamy na rybę.

Zobacz wideo
Więcej o: