1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przystawki na święta. Przepisy na proste przekąski na święta Bożego Narodzenia

Przystawki na święta są niemal tak ważne, jak samo danie główne. Przedstawiamy proste przepisy na tradycyjne przystawki na święta Bożego Narodzenia. Są pyszne i zawsze się udają.

Przystawki na święta to bardzo ważna pozycja w gwiazdkowym menu. Pozwalają zaspokoić głód i jednocześnie podsycają apetyt. Przedstawiamy najpopularniejsze przystawki na święta wraz z prostymi przepisami, które pozwolą je szybko przygotować nawet osobom, które nie przepadają za gotowaniem i długimi godzinami spędzonymi w kuchni.  

Boże Narodzenie - wigilijny stółWigilia 2020. Jak przygotować stół na Boże Narodzenie?

Przystawki na święta - śledź

Przystawki na święta Bożego Narodzenia dla wielu smakoszy są równie ważne, jak prezenty pod choinką. Na żadnym polskim stole w święta Bożego Narodzenia nie powinno zabraknąć śledzia. To poza karpiem, pozycja obowiązkowa w naszym gwiazdkowym menu. Śledź jest wdzięcznym materiałem na przystawki, bo można go przyrządzać i podawać na tysiące sposobów, wszystko zależy od fantazji kulinarnej osoby odpowiedzialnej za świąteczne przekąski. Może być podany na słono lub na słodko. Najczęściej w święta Bożego Narodzenia serwujemy śledzia w oleju. Takiego warto przygotować nieco wcześniej, wystarczy dodać olej (lniany lub słonecznikowy), poszatkowaną cebulę, przyprawić pieprzem, dodać ziele angielskie i listek laurowy. W wielu polskich domach przygotowuje się śledzia po kaszubsku. W takiej wersji także jest bardzo prosty w przygotowaniu - filety śledziowe myjemy, kroimy, dodajemy koncentrat pomidorowy (niektórzy dodają też rodzynki lub suszone śliwki), ziele angielskie, listek laurowy, nieco oliwy i cebuli. Można także przygotować śledzia w śmietanie - filety śledziowe pokroić, zalać kwaśną śmietaną, dodać pokrojoną cebulę, poszatkowany koperek i przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, pieprz.

Przystawki na święta - sałatki

Przystawki na święta to także sałatki. Tradycyjnie przygotowujemy tę jarzynową. W drobną kostkę kroimy gotowaną marchew, kiszonego ogórka, jajko ugotowane na twardo, jabłko, cebulę, dodajemy groszek i kukurydzę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez. Taka sałatka trafia na każdy świąteczny stół i niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej Gwiazdki. Inną popularną przystawką na święta jest sałatka ziemniaczana. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną cebulę (najlepiej czerwoną), przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, musztardą, octem, na koniec dodajemy majonez. 

Filmy świąteczne co roku wprowadzają niepowtarzalną atmosferę do domu. Zdjęcie ilustracyjneFilmy świąteczne: najlepsze filmy familijne na Święta Bożego Narodzenia

Przystawki na święta - pasztet

Pasztet jest nieco bardziej pracochłonną przystawką na święta, ale przy takiej okazji warto poświęcić nieco więcej czasu i upiec ten prawdziwy, tradycyjny. Gotujemy do miękkości 1/2 kg podgardla, 1 kg wieprzowiny i 1 kg wołowiny. Ugotowane mięso mielimy wraz z dwiema cebulami w maszynce do mielenia mięsa, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę (kajzerka), 3-4 jajka, przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy, mięso wkładamy do formy wysmarowanej smalcem, pieczemy półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C.

Zobacz wideo