Kiedy myślimy o wigilijnej kolacji, jednym tchem wymieniamy ulubione dania. Karp, śledzie, zupa grzybowa, kutia… Każdy ma inne wspomnienia z dzieciństwa i inne smaki przemawiają do niego. Lista tradycyjnie powinna zawierać 12 potraw wigilijnych. Okazuje się jednak, że tradycyjne potrawy wigilijne różnią się w zależności regionu Polski.
Potrawy wigilijne możemy podzielić na cztery kategorie. Zgodnie z tradycją ma to zapewnić szczęście i dobrobyt w kolejnym roku. Na stole powinny znaleźć się płody ziemi:
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinny znaleźć się:
To tylko główne dania. Co ważne potrawy wigilijne powinny być postne. Podczas całego dnia zaleca się spożywania dań bezmięsnych, bez użycia tłuszczów zwierzęcych.
Jeśli zamierzamy samodzielnie przygotować wigilię, warto wiedzieć, kiedy zrobić zakupy. W tym roku wypadają aż trzy handlowe niedziele w grudniu. Tak rozkładają się niedziele handlowe w grudniu:
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Niedziele handlowe 2020. Jest nowelizacja ustawy