Nie od dziś wiadomo, że dzieciom wielką frajdę sprawia pomaganie w kuchni. Im częściej je angażujemy do takich zadań, tym chętniej same garną się do pomocy. Rozwijają przy tym nowe umiejętności. W okresie przedświątecznym jest wiele możliwości kreatywnego spędzenia czasu z dziećmi: przygotowywanie ozdób i dekoracji świątecznych, ręczne wykonanie kartek pocztowych czy wspólna nauka tradycyjnych kolęd i wierszyków okolicznościowych to tylko ułamek z tego, co możemy zaproponować naszym milusińskim. Ciekawym i przy okazji smacznym zajęciem będzie także pieczenie pierniczków świątecznych. Z pewnością taka zabawa przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym dzieciom. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz uzbrojenie się w cierpliwość w kwestii późniejszego sprzątania kuchni i już można przystąpić do przygotowywania świątecznych smakołyków.
Aby pierniki świąteczne wszystkim smakowały, konieczne jest wykorzystanie odpowiedniej, sprawdzonej receptury ich przygotowywania. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczne świąteczne pierniczki.
Składniki: 2 szklanki (po 250 ml) mąki pszennej, 2-3 łyżki płynnego miodu, szklanka cukru, płaska łyżka sody oczyszczonej, przyprawa do pierników, 100 g masła, duże jajko, 100 ml ciepłego mleka
Przygotowanie:
Dekorowanie pierniczków i nadawanie im indywidualnego charakteru to chyba ulubiona część zabawy dla dzieci. Na rynku istnieje całe mnóstwo artykułów cukierniczych, które można wykorzystać do zdobienia pierników świątecznych. Najpopularniejszy jest lukier, który można kupić gotowy lub przygotować w kilka chwil w domu. Posmarowane lukrem pierniki można następnie ozdobić kolorowymi posypkami, koralikami, perełkami, wiórkami czy czekoladowymi pałeczkami. Lukier pozwoli im się porządnie "przykleić" do ciastek. Tak udekorowane pierniki mogą trafić na stół świąteczny, ale również mogą stanowić ozdobę na choinkę lub zostać dołączone do gwiazdkowych upominków.
Lukier to najpopularniejszy sposób zdobienia świątecznych pierniczków. Można go nabyć w sklepach - wówczas wystarczy tylko nieco go podgrzać, polać pierniki i w zasadzie wszystko gotowe. Można jednak przygotować go także samodzielnie w domu, a wtedy zyskujemy pewność co do składników w nim zawartych.
Oto jak przygotować lukier w domu:
W przypadku, gdy chcemy przygotować nieco zdrowszą wersję lukrowej polewy cukier puder możemy zastąpić erytrolem lub ksylitolem (uprzednio należy go jednak zmielić, aby uzyskać konsystencję pudru).