Pierniczki dla dzieci. Jak przygotować świąteczne pierniki? [PRZEPIS]

Pierniczki dla dzieci to jedne z najbardziej wyczekiwanych słodyczy w trakcie Świąt Bożego Narodzenia. Dzieci szczególnie cieszą się, gdy mogą przygotować je samodzielnie.

Pierniczki świąteczne: zabawa i nie tylko

Nie od dziś wiadomo, że dzieciom wielką frajdę sprawia pomaganie w kuchni. Im częściej je angażujemy do takich zadań, tym chętniej same garną się do pomocy. Rozwijają przy tym nowe umiejętności. W okresie przedświątecznym jest wiele możliwości kreatywnego spędzenia czasu z dziećmi: przygotowywanie ozdób i dekoracji świątecznych, ręczne wykonanie kartek pocztowych czy wspólna nauka tradycyjnych kolęd i wierszyków okolicznościowych to tylko ułamek z tego, co możemy zaproponować naszym milusińskim. Ciekawym i przy okazji smacznym zajęciem będzie także pieczenie pierniczków świątecznych. Z pewnością taka zabawa przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym dzieciom. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz uzbrojenie się w cierpliwość w kwestii późniejszego sprzątania kuchni i już można przystąpić do przygotowywania świątecznych smakołyków. 

Przepis na świąteczne pierniczki: sprawdzona receptura

Aby pierniki świąteczne wszystkim smakowały, konieczne jest wykorzystanie odpowiedniej, sprawdzonej receptury ich przygotowywania. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczne świąteczne pierniczki.

  • Pierniczki świąteczne

Składniki: 2 szklanki (po 250 ml) mąki pszennej, 2-3 łyżki płynnego miodu, szklanka cukru, płaska łyżka sody oczyszczonej, przyprawa do pierników, 100 g masła, duże jajko, 100 ml ciepłego mleka

Przygotowanie:

  1. Całą mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej płynny, podgrzany miód i energicznie mieszamy. Można to zrobić na stolnicy, w misce lub z użyciem robota.
  2. Ciągle mieszając, dodajemy stopniowo cukier, sodę i przyprawę do smaku.
  3. Dalej mieszając, dodajemy masło i całe jajko.
  4. Ciągle ugniatając, dodajemy po troszkę ciepłego mleka.
  5. Zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  6. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm.
  7. Z pomocą wykrawaczek wykrawamy pierniki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni; grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  8. Pieczemy około 10-15 minut - w zależności od tego jak grube są nasze ciasteczka
  9. Po ostygnięciu pierniki dekorujemy według uznania. 
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Dekorowanie pierniczków: lukier i nie tylko

Dekorowanie pierniczków i nadawanie im indywidualnego charakteru to chyba ulubiona część zabawy dla dzieci. Na rynku istnieje całe mnóstwo artykułów cukierniczych, które można wykorzystać do zdobienia pierników świątecznych. Najpopularniejszy jest lukier, który można kupić gotowy lub przygotować w kilka chwil w domu. Posmarowane lukrem pierniki można następnie ozdobić kolorowymi posypkami, koralikami, perełkami, wiórkami czy czekoladowymi pałeczkami. Lukier pozwoli im się porządnie "przykleić" do ciastek. Tak udekorowane pierniki mogą trafić na stół świąteczny, ale również mogą stanowić ozdobę na choinkę lub zostać dołączone do gwiazdkowych upominków

Lukier: przygotuj go samodzielnie

Lukier to najpopularniejszy sposób zdobienia świątecznych pierniczków. Można go nabyć w sklepach - wówczas wystarczy tylko nieco go podgrzać, polać pierniki i w zasadzie wszystko gotowe. Można jednak przygotować go także samodzielnie w domu, a wtedy zyskujemy pewność co do składników w nim zawartych.

Oto jak przygotować lukier w domu:

  1. Do przygotowania domowego lukru potrzebujemy: szklankę (250 ml) cukru pudru oraz 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny albo pomarańczy.
  2. Do miski należy przesiać cały cukier puder.
  3. Następnie dodajemy do niego wodę lub sok.
  4. Całość ucieramy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Tak przygotowany lukier umieszczamy na piernikach. 

W przypadku, gdy chcemy przygotować nieco zdrowszą wersję lukrowej polewy cukier puder możemy zastąpić erytrolem lub ksylitolem (uprzednio należy go jednak zmielić, aby uzyskać konsystencję pudru).

Więcej o: