1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Słoiczki dla niemowląt mogą zawierać toksynę. Eksperci ostrzegają

"Jak następnym razem ugotujesz za dużo zupy, po prostu ją zamroź. To prosta, bezpieczna i niezawodna metoda" - radzi dietetyczka.

Każda mama chce, żeby jej dziecko jadło zdrowo, aby dieta była odpowiednio zbilansowana, a potrawy składały się z produktów najwyższej jakości. W ten sposób dbamy o to, żeby nasze maluchy rozwijały się zdrowo i żeby w ich diecie nie zabrakło żadnych potrzebnych im składników mineralnych, witamin etc. Jednocześnie nie zawsze mamy czas, żeby codziennie ugotować świeży obiad, więc decydujemy się na mrożenie lub wekowanie jedzenia, dzięki czemu robimy zapasy i oszczędzamy czas.

Zdrowe domowe jedzenie nie zawsze jest bezpieczne

Jak się okazuje domowej roboty słoiczki dla niemowląt przygotowane z warzyw i mięsa mogą być dla nich niebezpieczne. Wszystko zależy od tego, czy pasteryzacja, której poddajemy takie jedzenie została przeprowadzona prawidłowo.  

- Temat niewłaściwie przygotowywanych weków jest bagatelizowany - napisała na blogu poświęconym odżywianiu - szpinakrobibleee.pl Marta Kostka, dietetyczka i technolog żywienia. Wyjaśniła, że nieodpowiednia pasteryzacja słoiczków z obiadkami dla najmłodszych może spowodować zatrucie groźnym jadem kiełbasianym, czyli Clostridium botulinum. Jad kiełbasiany może doprowadzić nawet do śmierci.

Niewłaściwa pasteryzacja jedzenia może mieć poważne skutki.Niewłaściwa pasteryzacja jedzenia może mieć poważne skutki. Shutterstock

Czym się różni pasteryzacja od sterylizacji?

Aby przygotowywane w ten sposób jedzenie było w pełni bezpieczne, powinno być sterylizowane, a nie jedynie pasteryzowane. Podczas pasteryzacji ogrzewamy jedzenie jedynie do temperatury 70-95°C, a podczas sterylizacji do ponad 100°C. - Moim zdaniem w warunkach domowych nie jesteśmy w stanie wykonać prawidłowego procesu sterylizacji – dodaje na blogu dr inż. Agata Biadała z Katedry Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

- Jeśli następnym razem przyjdzie ci do głowy pomysł, by zabrać kilka słoików z domowymi obiadkami na biwak, to zastanów się dwa razy czy warto. Zrób sobie i innym przysługę – weź ze sobą paczkę makaronu i puszkę pomidorów - napisała Marta Kostka. - Jak następnym razem ugotujesz za dużo zupy, po prostu ją zamroź. To prosta, bezpieczna i niezawodna metoda - dodała. 

Zobacz wideo Czy istnieje dieta mamy karmiącej?