Magda Gessler, znana restauratorka, a także posiadaczka cieszącego się sporą popularnością konta na Instagramie, opublikowała niedawno zdjęcie, które wzbudziło sporą dyskusję wśród jej obserwatorów. Córka gwiazdy, 31-letnia Lara Gessler, jest w zaawansowanej już ciąży, niedługo powita na świecie córeczkę. Przyszła babcia nie może się doczekać narodzin wnuczki.
Magda Gessler opublikowała zdjęcie ciążowego brzuszka Lary z komentarzem: "Życie.... to takie wzruszające... w ciąży nie można jeść arbuzów i melonów... w Hiszpanii nikt mi ich nie chciał sprzedać..... kiedy miałam taki brzuszek..." Pod postem od razu pojawiły się komentarze zdziwionych fanek.
Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Nawet moja ginekolog ani położna nic takiego nie wspominały.
W szpitalu na patologii ciąży podają arbuzy czy melony na deser, więc taki mit to można sobie między bajki wsadzić...
Nie istnieją żadne przeciwskazania, by spożywać arbuza w ciąży. Arbuzy są dobrym źródłem witamin oraz minerałów, korzystnie wpływającymi na zdrowie jest również źródłem dużej ilości wody.
- Znam taki położniczy żart, żeby nie jeść arbuzów w czasie karmienia dziecka piersią, bo można na nie "nakapać", ale nic na temat jedzenia arbuzów w ciąży. Tu z ilością nie należy przesadzać, ale dotyczy to każdego jedzenia. W Polsce nie mamy zalecenia, żeby w czasie ciąży nie spożywać arbuzów lub melonów. Przeciwwskazaniem może być cukrzyca ciążowa, ale w jej przypadku musimy wykluczyć też całą masę innych produktów z naszej diety - mówi Joanna Giza Gołaszewska, dietetyk.
- W ciąży dobrze jeść owoce sezonowe i regionalne. Arbuz, melon, banan czy też winogrona mają wysoki indeks glikemiczny, więc nie będą polecane ciężarnym i osobom, które mają zaburzenia glikemii - dodaje dietetyk.
Magda Gessler obstaje jednak przy swoim i odpowiedziała, że arbuzy "mogą wywołać skurcze zupełnie niepożądane". - Tak może być w przypadku ananasa, ale przy ciąży zagrożonej wcześniejszym porodem. Do tego nie ma badań ile takiego owocu trzeba by zjeść, żeby to było ryzykowne. Inna sprawa, że to owoce high FODMAP, czyli produkty bogate w węglowodany, łatwo fermentujące więc mogą wzmóc perystaltykę jelit i napięcie brzucha - dodaje dietetyk.