Syrop z mniszka lekarskiego to doskonały sposób na to, aby wzmocnić swój organizm naturalnymi metodami. Może być spożywany samodzielnie albo jako dodatek do kawy bądź herbaty. Sprawdzi się on także jako dodatek do deserów. Warto jest używać go profilaktycznie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest podatny na przeziębienia. Miód z mniszka może posłużyć nam także jako orzeźwiający napój. Świeża mięta, miód z mniszka lekarskiego, krystaliczna woda, odrobina lodu - i świeża lemoniada gotowa!
Syrop z mniszka lekarskiego to mikstura przygotowana na bazie mleczu. Mniszek lekarski jest rośliną, która była wykorzystywana w ziołolecznictwie od pokoleń. Syrop z mniszka lekarskiego posiada wiele zalet leczniczych. Mimo że używa się go głównie w przypadku uciążliwego kaszlu, to nie można zapominać także o tym, że posiada on następujące właściwości:
Mniszek lekarski zawdzięcza swoje liczne funkcje cennym składnikom, które posiada. Zaliczamy do nich między innymi:
Syrop z mniszka lekarskiego jest łatwy w wykonaniu. Nierzadko jest on określany miodem - chociaż wykonany jest on z kwiatów, to konsystencją i smakiem przypomina on do złudzenia naturalny miód pszczeli, a co najważniejsze - posiada on jeszcze więcej walorów. Zabierając się do produkcji syropu z mniszka lekarskiego musimy pamiętać o kilku zasadach.
Pierwszą z nich jest to, że kwiaty mniszka lekarskiego na miód najlepsze są w maju. Wówczas są one pozbawione goryczy. Kwiaty muszą być szeroko otwarte. Zatem najlepiej zbierać je w słoneczny dzień przed godziną 12:00. Kwiaty powinny być zbierane na polnych łąkach, z dala od ruchliwej drogi.
Składniki:
Wykonanie:
Zebrane kwiaty układamy na tackach i odkładamy na jeden dzień. Następnie oddzielamy kwiaty mniszka lekarskiego od reszty rośliny. Potem wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy je około 10 minut na wolnym ogniu. Po wykonaniu tej czynności odstawiamy naczynie do wystygnięcia. Po około 24 godzinach odcedzamy całość i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Następnie wszystko mieszamy i gotujemy przez około 3 godziny, aż mikstura uzyska konsystencję miodu. Potem przelewamy go do wcześniej umytych i wyparzonych słoików.
Syrop z mniszka lekarskiego - od jakiego wieku można stosować? Wszystko zależy od kilku czynników. Syrop z mniszka lekarskiego mogą spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak istnieją pewne dolegliwości, które zmuszają do ograniczenia spożycia tegoż miodu.
Przeciwwskazania do spożycia miodku majowego nie są liczne. Na syrop tego typu powinny uważać osoby z insulinoodpornością oraz z cukrzycą. Syropu z mniszka lekarskiego powinny unikać osoby, które mają problemy z wrzodami żołądka.