Syrop z mniszka lekarskiego - przepis i zastosowanie. Jakie są przeciwwskazania?

Syrop z mniszka to prawdziwy skarb z wiosennych łąk. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które przydadzą się zwłaszcza w czasie jesienno-zimowym. Najważniejsze jest jednak to, że możemy przygotować go samodzielnie.

Syrop z mniszka lekarskiego to doskonały sposób na to, aby wzmocnić swój organizm naturalnymi metodami. Może być spożywany samodzielnie albo jako dodatek do kawy bądź herbaty. Sprawdzi się on także jako dodatek do deserów. Warto jest używać go profilaktycznie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest podatny na przeziębienia. Miód z mniszka może posłużyć nam także jako orzeźwiający napój. Świeża mięta, miód z mniszka lekarskiego, krystaliczna woda, odrobina lodu - i świeża lemoniada gotowa!

Syrop z mniszka lekarskiego - zastosowanie. Kilka słów o lekarstwie prosto z łąki

Syrop z mniszka lekarskiego to mikstura przygotowana na bazie mleczu. Mniszek lekarski jest rośliną, która była wykorzystywana w ziołolecznictwie od pokoleń. Syrop z mniszka lekarskiego posiada wiele zalet leczniczych. Mimo że używa się go głównie w przypadku uciążliwego kaszlu, to nie można zapominać także o tym, że posiada on następujące właściwości:

  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • odtruwające (oczyszcza organizm),
  • przeciwmiażdżycowe,
  • wzmacniające układ odpornościowy,
  • wspierające układ oddechowy (w czasie infekcji),
  • usprawniające trawienie,
  • moczopędne (mniszek lekarski sprawdza się, także przy infekcjach intymnych),
  • przyspieszające gojenie się ran.

Mniszek lekarski zawdzięcza swoje liczne funkcje cennym składnikom, które posiada. Zaliczamy do nich między innymi:

  • witaminy (z grupy A, C, D oraz B),
  • minerały (potas, magnez, żelazo, krzem),
  • kwasy (polifenolowe oraz krzemowe),
  • garbniki, flawonoidy, inulinę, asparaginę.
Zobacz wideo Skąd się bierze miód? Niezwykłe fakty z życia pszczół

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis na domowy miód

Syrop z mniszka lekarskiego jest łatwy w wykonaniu. Nierzadko jest on określany miodem - chociaż wykonany jest on z kwiatów, to konsystencją i smakiem przypomina on do złudzenia naturalny miód pszczeli, a co najważniejsze - posiada on jeszcze więcej walorów. Zabierając się do produkcji syropu z mniszka lekarskiego musimy pamiętać o kilku zasadach.

Pierwszą z nich jest to, że kwiaty mniszka lekarskiego na miód najlepsze są w maju. Wówczas są one pozbawione goryczy. Kwiaty muszą być szeroko otwarte. Zatem najlepiej zbierać je w słoneczny dzień przed godziną 12:00. Kwiaty powinny być zbierane na polnych łąkach, z dala od ruchliwej drogi.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 250 świeżych kwiatów mlecza,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru,
  • 1 cytryna (opcjonalnie)

Wykonanie:

Zebrane kwiaty układamy na tackach i odkładamy na jeden dzień. Następnie oddzielamy kwiaty mniszka lekarskiego od reszty rośliny. Potem wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy je około 10 minut na wolnym ogniu. Po wykonaniu tej czynności odstawiamy naczynie do wystygnięcia. Po około 24 godzinach odcedzamy całość i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Następnie wszystko mieszamy i gotujemy przez około 3 godziny, aż mikstura uzyska konsystencję miodu. Potem przelewamy go do wcześniej umytych i wyparzonych słoików.

Syrop z mniszka lekarskiego - od jakiego wieku? Czyli o tym, jak i kto może go spożywać

Syrop z mniszka lekarskiego - od jakiego wieku można stosować? Wszystko zależy od kilku czynników. Syrop z mniszka lekarskiego mogą spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak istnieją pewne dolegliwości, które zmuszają do ograniczenia spożycia tegoż miodu.

Syrop z mniszka lekarskiego - przeciwwskazania

Przeciwwskazania do spożycia miodku majowego nie są liczne. Na syrop tego typu powinny uważać osoby z insulinoodpornością oraz z cukrzycą. Syropu z mniszka lekarskiego powinny unikać osoby, które mają problemy z wrzodami żołądka.

Więcej o:
Copyright © Agora SA