W trakcie sezonu grypowego i panującej epidemii koronawirusa, gwiazdy wykorzystują swoją rozpoznawalność i zasięgi, żeby uświadamiać innych w sprawach higieny i wspomagania odporności. Anna Lewandowska postanowiła podzielić się z obserwatorami, jakie składniki powinny znaleźć się w diecie, która wspomaga walkę z wirusami.
Wyniki badań dowodzą, że osoby niedożywione łatwiej zapadają na infekcje. W prawidłowo zaplanowanej diecie powinna znaleźć się odpowiednia ilość wszystkich makro- i mikroskładników, tj. pełnowartościowego białka, tłuszczów i węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Nieodłącznym elementem wzmacniania odporności, jest zapewnienie prawidłowej produkcji komórek układu odpornościowego
Gwiazda wśród witamin koniecznych do utrzymania właściwej odporności wymienia m.in. witaminę A, witamine B, witaminę D3, witaminę C, witaminę E. oraz cynk, żelazo i miedź. Dodatkowo Lewandowska przypomina o naturalnych antybiotykach, które możemy znaleźć w naszych spiżarkach
Wspomagaj się naturalnymi antybiotykami: czosnek, monolaury, olejek z oregano, propolis, tymianek, szałwia lekarska. Pamiętaj, że naturalne antybiotyki działają na pierwsze sympotomy, a nie silnie rozwiniętą infekcję.
Podczas epidemii grypy, czy koronawirusa, najważniejsze są zdrowy rozsądek i higiena osobista. Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności częstego mycia rąk, dezynfekowania telefonów i wychodzenia z domów tylko w razie konieczności. Osoby zarażone, powinny na czas choroby poddać się kwarantannie, żeby nie narażać innych.