Syrop z cebuli łagodzi ostry stan zapalny gardła, a także uspokaja kaszel u dzieci. Docenią go także wszyscy ci, którzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi. Nie ulega wątpliwości, że najczęściej przyjmuje się go w okresie częstych przeziębień, ponieważ przynosi chorym zauważalną ulgę. To doskonała pomoc także dla najmłodszych, którzy skarżą się na różnego rodzaju dolegliwości związane z chorobą.
Syrop z cebuli jest silnie bakteriobójczy, dlatego też świetnie pomaga w walce z przeziębieniem. Syrop z cebuli dla dziecka bardzo często działa skuteczniej niż apteczne syropy na kaszel, ponieważ zawiera jedynie naturalne składniki, które rodzice wybierali sami. Właśnie dlatego, że jego spożywanie nie daje żadnych efektów ubocznych, można go śmiało podawać dzieciom (praktykuje się to od lat). Dozwolony jest także syrop z cebuli w ciąży, który jest w stanie pomóc przyszłej matce w zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej poprzez wsparcie jej układu odpornościowego (ten, na skutek zmian zachodzących w organizmie, bywa znacznie osłabiony). Najlepiej przyjmować go po jednej łyżeczce trzy razy dziennie. Nie zaleca się pić syropu z cebuli bezpośrednio przed snem, by nie prowokować ataków kaszlu w nocy.
Ten naturalny specyfik szybko powoduje działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomaga się pozbyć wydzieliny zalegającej w płucach lub oskrzelach. W syropie z cebuli znajduje się również kompleks witamin z grupy B, witamina PP oraz A. To właśnie one wspólnie sprawiają, że organizm zaczyna sobie lepiej radzić z infekcjami dróg oddechowych i poprawia się funkcjonowanie błon śluzowych. Z kolei żelazo, także obecne w tym specyfiku, pomaga w trakcie anemii. Syrop z cebuli może też pomóc przy schorzeniach pęcherza, gdyż działa moczopędnie (flawonoidy zawarte w cebuli są przydatne w przypadku wysokiej zawartości mocznika we krwi oraz gdy w moczu zaobserwuje się obecność białka). Cebula wspiera ponadto prawidłowe funkcjonowanie serca.
Warto też wiedzieć, że w syropie z cebuli znajduje się kwercetyna, a także związki fitochemiczne zwalczające wolne rodniki. Jednocześnie pomagają w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych i komórek rakowych.
Jak zrobić syrop z cebuli? Nie jest to wcale proces skomplikowany, zwłaszcza jeśli ktoś zdecyduje się na wersję podstawową (cebula dobrze komponuje się także z innymi składnikami wspierającymi jej działanie w walce z chorobą).
Należy przygotować dwie lub trzy cebule i następnie drobno je posiekać (można też pokroić je w cieniutkie plasterki). Kiedy warzywo jest już pokrojone, trzeba je włożyć do słoika lub miski, a następnie zasypać dużą ilością cukru. Całość należy odstawić na pięć, sześć godzin od momentu puszczenia soku przez cebulę. Jeśli rodzice zamierzają podać syrop dziecku, nie zaszkodzi przelać go przez sitko o gęstych oczkach tak, by oddzielić pozostałości cebuli od zawiesiny. Aby syropowi nic się nie stało, trzeba przechowywać go w ciemnym miejscu, w zamkniętym pojemniku lub słoiku.
Można także przygotować syrop z cebuli i czosnku – przepis nie jest skomplikowany. Jako że czosnek zawiera cenny związek, allicynę i bogactwo witamin oraz flawonoidów, działa podobnie do antybiotyków, tyle że zdecydowanie łagodniej. Wpływa też pozytywnie na układ krążenia i pomaga w przypadku problemów z układem pokarmowym. Właśnie dlatego połączenie syropu z cebuli właśnie z czosnkiem okazuje się bardzo trafnym pomysłem.
Aby przygotować taką wersję, należy najpierw zrobić podstawowy syrop z cebuli zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami. Potem trzeba odczekać, aż cebula, po zasypaniu cukrem, puści sok. Po czasie potrzebnym do odstania zawiesiny, dodaje się kilka ząbków czosnku. Można je rozgnieść na desce do krojenia bądź drobno pokroić.
Dobrym rozwiązaniem będzie też syrop z cebuli i miodu – przepis również nie sprawi problemów nikomu, kto zamierza przygotować go samodzielnie. Miód zdradza działanie antybakteryjne, a co więcej obniża ciśnienie. Zawiera również witaminy z grupy B i działa detoksykująco na cały organizm. Taka wersja syropu z cebuli jest w stanie wspierać wątrobę w jej podstawowych funkcjach. Jednocześnie może też zapobiec biegunkom. Aby przygotować syrop z tych dwóch składników wystarczy, że zrezygnuje się z cukru, a zamiast niego doda się parę łyżek miodu. Jeśli osobie przyjmującej syrop nie odpowiada słodkawy smak uzyskany z połączenia miodu i cebuli, może dodać do specyfiku soku z cytryny. To nieco zneutralizuje słodki posmak, a jednocześnie wzmocni jeszcze działanie antybakteryjne i wspomagające odporność.