Anna Lewandowska podała przepis na śniadanie dziecka. Jest zaskakująco tanie i proste

Anna Lewandowska we wpisie na Instagramie opowiedziała o diecie córeczki Klary. - Przepisy na nasze śniadania są proste i mało skomplikowane, bo liczy się dla nas wspólne przygotowanie posiłków, całą rodziną - zdradza trenerka.

Anna Lewandowska robi śniadanie z dzieckiem

Anna Lewandowska na swoim blogu często podaje oryginalne, ciekawe przepisy (nie zawsze łatwe do zrobienia). Składniki to często superfoods, które nie są dostępne w każdym sklepie. Są również często dosyć drogie, przez co nie każdy z fanów może sobie pozwolić na skorzystanie z przepisu trenerki.

Tym razem jednak, żona Roberta Lewandowskiego pokazała, jak przygotowuje śniadanie ze swoją córką Klarą. Na swoje media społecznościowe wstawiła zdjęcie, na którym widać, jak mała pomaga mamie.

Wybieracie raczej opcję na słodko czy wytrawnie? U nas zależne jest to od nastroju, dlatego staramy się każdego dnia mieszać smaki. Przepisy na nasze śniadania są proste i mało skomplikowane, bo liczy się dla nas wspólne przygotowanie posiłków, całą rodziną! Lubimy, jak małe rączki dodają składniki, mieszają i biorą aktywny udział w porannym gotowaniu. Dlatego na jutrzejsze śniadanie proponujemy Wam przepis na pyszne muffinki jajeczne

- napisała trenerka pod zdjęciem.

 

Dieta dziecka Anny Lewandowskiej

Ania Lewandowska podzieliła się dokładnym przepisem i składnikami potrzebnymi do przygotowania śniadania dla dziecka. Co zaskakujące w przypadku jej przepisów, składniki są dostępne i niedrogie, a większość z nas zapewne ma je lodówce.

Składniki:

  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka napoju roślinnego, np. ryżowego
  • 1 plasterek szynki z indyka
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego (masło ghee)

Przepis na śniadanie Ani Lewandowskiej:

Jajko umyć, rozbić, dodać napój roślinny oraz drobno pokrojoną wędlinę. Pomidorki pokroić i dodać do masy jajecznej. Następnie masę wlać do foremki wysmarowanej masłem klarowanym i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Bezpieczeństwo w diecie dziecka

Należy pamiętać, aby dokładnie umyć jajka, zanim pozwolimy je trzymać dziecku - zwłaszcza małemu. Wszystko po to, by uniknąć salmonellozy. Jest to choroba wywołana przez pałeczki salmonelli. Najczęściej zakażone nią są właśnie jaja i surowy drób, dlatego po kontakcie z nimi należy szczególnie dokładnie myć ręce.

Surowe jajka przed rozbiciem powinno się wyparzyć. Wrzątkiem należy też opłukać deskę i noże użyte do krojenia drobiu. Objawy salmonellozy widoczne są w ciągu kilku godzin, od wniknięcia bakterii do układu pokarmowego. Są to: ostra biegunka, gorączka i wymioty.

Anna Lewandowska pokazała urocze wideo. Zobacz, jak trenuje razem z Klarą:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA