Odkwaszanie organizmu to szybki sposób na poprawę samopoczucia i stanu zdrowia w przypadku, gdy doszło do zakwaszenia organizmu, czyli zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej.
Zakwaszenie organizmu wynika z niewłaściwego sposobu żywienia i jadłospisu, który charakteryzuje się małą ilością warzyw i owoców, a dużą produktów wysoko przetworzonych oraz mięsa, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Gdy dieta dostarcza zbyt wielu produktów o odczynie kwasowym, a organizm nie jest w stanie ich zneutralizować, dochodzi do zakwaszenia.
Największym działaniem kwasotwórczym charakteryzują się chlor, fosfor i siarka. Jakie produkty zakwaszają organizm? To na przykład mięso, wędliny, ser żółty, jajka, dżemy, ryż, słodycze, kawa i czarna herbata, pieczywo, makarony, alkohol, napoje gazowane oraz borówki, żurawina, wiśnie, fasola, rabarbar.
Zakwaszenie organizmu jest przyczyną złego samopoczucia, ale może także prowadzić do uszkodzenia narządów. Jest groźne dla zdrowia. Wywołuje problemy z trawieniem (wzdęcia, zgaga), negatywnie wpływa nie tylko na układ pokarmowy, ale także naczyniowy i stawowy. Skutkiem zakwaszenia organizmu może być migrena, nadciśnienie, bóle kości i stawów, brak energii, zmęczenie, kłopoty z koncentracją, spadek odporności, uczucie ociężałości oraz nadmierna nerwowość, osłabienie libido, przybieranie na wadze lub nadmierne chudnięcie. Zakwaszenie organizmu ma wpływ na wygląd: skóra jest szara, paznokcie osłabione, wypadają też włosy.
Jak odkwasić organizm? Zmienić sposób żywienia i zmodyfikować styl życia. Czym odkwasić organizm? Produktami alkaizującymi, czyli zasadowymi, które należy wprowadzić do jadłopspisu. Ich zadaniem jest neutralizowanie nadmiaru kwasów.
Jak wygląda dieta odkwaszająca organizm? Odkwaszenie organizmu polega na wyeliminowaniu z diety produktów mających działanie kwasotwórcze oraz wprowadzenie produktów o odczynie zasadowym, które neutralizują nadmiar kwasów. Komponując codzienne menu trzeba pamiętać, by zachować optymalne proporcje pomiędzy produktami zasadowymi i kwasowymi. Produkty zasadotwórcze powinny stanowić 80 procent dziennego jadłospisu.
Podstawą jadłospisu, który ma odkwasić organizm są warzywa, owoce, kiełki, zdrowe soki i kasze. Najważniejszymi składnikami pokarmowymi o działaniu zasadotwórczym są sód, potas, magnez i wapń. Do produktów alkalicznych, które najkorzystniej wpływają na organizm, zalicza się:
Podczas odkwaszania organizmu kaszę, ryż, makaron, jaja i mięso wieprzowe można spożywać tylko w niewielkich ilościach. Ponieważ podczas odkwaszania organizmu należy jak najczęściej jeść warzywa i owoce, dobrym pomysłem na wprowadzenie ich do diety są sałatki, surówki, warzywa w formie przekąsek, ale i soki oraz koktajle warzywne, owocowe i warzywno-owocowe. Podstawą odżywczych koktajli jest zwykle jest warzywo, mleko krowie, mleko roślinne, jogurt naturalny lub woda, owoce oraz dodatki, takie jak płatki owsiane, siemię lniane czy pestki dyni.
Odkwaszanie organizmu - efekty. Na jakie można liczyć? Obietnicą zmiany żywienia jest poprawa stanu zdrowia, samopoczucia, przypływ energii, pozbycie się kłopotów z cerą, paznokciami czy włosami. Aby odkwasić organizm najważniejsze jest ograniczenie produktów zakwaszających oraz zmiana nawyków żywieniowych. Ale to nie wszystko. Co jeszcze może w odkwaszaniu organizmu?
A odkwaszanie organizmu sodą? Czy to dobry pomysł? Wbrew obiegowej opinii soda oczyszczona nie należy do polecanych środków odkwaszających organizm. Według specjalistów bez sensu jest także sięganie po suplementy diety, płyny, wody do picia oraz maszyny służące do alkalizacji wody, które mają odkwaszać organizm.