Czy diety bezmięsne są zdrowe dla małych dzieci? Brytyjska organizacja apeluje o ostrożność

Pojawiły się nowe wytyczne odnośnie do bezmięsnych diet (wegetariańskich i wegańskich) u dzieci w wieku od roku do czterech lat. Maluchy te powinny spożywać dodatkową porcję białka dziennie w porównaniu z innymi. Do tego ich rodzice powinni przed wprowadzeniem takiego menu udać się na konsultację do lekarza.
Zobacz wideo

Brytyjska Fundacja ds. Żywienia ostrzega, że diety wegetariańska oraz wegańska u małych dzieci (w wieku od roku do czterech lat) mogą grozić niedoborem niezbędnych witamin oraz minerałów. Organizacja opublikowała zaktualizowane wytyczne żywieniowe dla małych dzieci. Wynika z nich, że m.in. powinny zjadać codziennie dwie porcje pokarmów białkowych. Jednak w przypadku dzieci, które są na dietach bezmięsnych, liczba tych porcji powinna być zwiększona do trzech.

Jeśli małe dzieci są na diecie bezmięsnej, mogą mieć niedobory witaminy A i B12, ryboflawiny, żelaza, cynku, wapnia oraz jodu

- ostrzega Brytyjska Fundacja ds. Żywienia.

W związku z tym organizacja apeluje do rodziców o ostrożność. Rekomenduje także, aby przed wprowadzeniem diety wegetariańskiej lub wegańskiej u małych dzieci, udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Dodaje, że dostarczenie odpowiedniej ilości protein może być trudne w diecie bezmięsnej, ale jeżeli ta zaplanowana jest dobrze i z głową, może być zdrowa.

Zgodnie z wytycznymi, dzieci w wieku od roku do czterech lat powinny spożywać:

  • produkty bogate w skrobię - około pięć porcji dziennie,
  • owoce i warzywa - pięć lub więcej porcji dziennie,
  • produkty mleczne - około trzy porcje dziennie,
  • pokarmy białkowe - około dwie porcje dziennie (trzy porcje dla dzieci na dietach wegetariańskich lub wegańskich).
Nawet jeśli rodzice wiedzą, które produkty spożywcze są zdrowe, czasami trudno jest określić, jaka porcja jest odpowiednia dla małego dziecka

- tłumaczy Sara Stanner, dyrektor naukowy z Brytyjskiej Fundacji ds. Żywienia.

Kluczem jest różnorodność w diecie

Przedstawiciel Brytyjskiej Fundacji ds. Żywienia tłumaczy w rozmowie z "The Independent", że najważniejsze jest, aby taka bezmięsna dieta u dziecka była jak najbardziej zróżnicowana.

Żywność roślinna ma bardzo różne wzorce aminokwasów w porównaniu z białkami zwierzęcymi, ale weganie i wegetarianie mogą uzyskać te wszystkie aminokwasy, których potrzebują poprzez spożywanie białka roślinnego z roślin strączkowych czy zbóż

- wyjaśnia.

Brytyjska fundacja ds. żywienia rekomenduje włączenie do diety bezmięsnej takich produktów jak: awokado, tofu, banany, orzechy, masła nasienne, oleje roślinne i wegańskie tłuszcze do smarowania. Do tego jako źródła żelaza: pełnoziarniste zboża, ciemne warzywa liściaste, fasolę, soczewicę, wzbogacone płatki zbożowe oraz suszone morele.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.