Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić? Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ >>
Prozdrowotne właściwości pokrzywy były doceniane już w czasach starożytnych. Rzymianie wykorzystywali ten produkt w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu. Z kolei sam ojciec medycyny, Hipokrates, twierdził, że jest to królowa wśród wszystkich leczniczych roślin. Nie dziwi więc fakt, że pokrzywa wykorzystywana jest także współcześnie.
Jednym z najpopularniejszych produktów wytwarzanych z pokrzywy jest sok. Może on być stosowany w razie wielu problemów zdrowotnych i urodowych. Swoje działanie sok z pokrzywy zawdzięcza przede wszystkim swoim licznym cennym składnikom. To m.in.:
W przypadku jakich problemów produkt ten może okazać się pomocny? Oto przykłady najpopularniejszych zastosowań soku z pokrzywy:
Sok z pokrzywy możemy kupić coraz częściej w większych sklepach spożywczych. Jednak, aby mieć pewność, że dostaniemy produkt, najlepiej jest udać się do sklepu ekologicznego lub zielarskiego. Ceny za butelki 500 mililitrów wahają się zazwyczaj w przedziale od 10 do 15 złotych.
Sok z pokrzywy możemy oczywiście przygotować również samodzielnie. Przepis nie jest trudny. Musimy jednak pamiętać o tym, by pokrzywę zbierać w miejscach oddalonych od dróg oraz o tym, że nie powinna być ona zbyt wyrośnięta (najlepsze okazy do przygotowania soku mają poniżej 25 centymetrów). Aby liście pokrzywy nie były parzące, musimy je sparzyć gorącą wodą.
Do przygotowania leczniczego produktu będzie nam potrzebna maszyna do mielenia mięsa oraz gaza. Oto krótki przepis na sok z pokrzywy:
Uwaga! Sok z pokrzywy domowej roboty powinien być przechowywany w lodówce maksymalnie przez cztery dni. Po tym czasie produkt traci swoje cenne właściwości.
Zalecana dawka soku na dobę wynosi 20 mililitrów. Mimo prozdrowotnych właściwości produktu, nie powinniśmy jej przekraczać.
Z kolei wśród przeciwwskazań do jego spożywania wymienia się zazwyczaj:
Soku z pokrzywy nie powinniśmy mylić z syropem z pokrzywy. Do przygotowania tego drugiego produktu potrzebnych jest więcej składników (najczęściej zaleca się, by był to cukier i kwas cytrynowy). Taki syrop przyjmuje się zazwyczaj przy niedoborach żelaza lub gdy chcemy poprawić kondycję swoich włosów.
Zobacz także: