Syrop z mniszka lekarskiego - przepis, działanie, wskazania

Syrop z mniszka lekarskiego najczęściej stosuje się do leczenia bólu gardła i kaszlu, jak również dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych. Ale to nie wszystko. Mikstura działa odtruwająco, wzmacniająco, przeciwmiażdżycowo i żółciopędnie. To dlatego syrop z mniszka lekarskiego zdecydowanie warto mieć w domowej apteczce. Jak go zrobić?

Syrop z mniszka lekarskiego, zwany miodem majowym, jest nie tylko bardzo zdrowy i pyszny, ale i banalnie prosty do wykonania. Aby go zrobić, należy zebrać kwiaty mniszka lekarskiego. Co warto wiedzieć o tej niezwykłej roślinie?

Zobacz wideo

Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity, jest znany i stosowany w medycynie ludowej od wieków. Roślina kwitnie od kwietnia do lipca i jesienią - po raz drugi. Wówczas ma żółte, języczkowate, zebrane w koszyczek kwiaty. Wszystkie części rośliny mają biały sok mleczny.

Roślina potocznie nazywana jest dmuchawcem i mleczem, choć nim nie jest. Mlecz i mniszek lekarski to zdecydowanie nie ta sama roślina. Wprawdzie zarówno mniszek lekarski (Taraxacum officinale), jak i mlecz (Sonchus arvensis L.) pochodzą z rodziny astrowatych, są do siebie łudząco podobne i obydwa porastają łąki, zarośla, nieużytki, miedze i rowy, ale na tym podobieństwa się kończą.  Mlecz jest chwastem, zaś mniszek lekarski ziołem, rośliną jadalną i leczniczą.

Różnic w ich budowie jest wiele - na przykład mlecz, w odróżnieniu od mniszka lekarskiego ma jedną łodygę, od której odchodzą pędy poboczne oraz drobne listki. Poza tym mniszek lekarski po przekwitnieniu przekształca się w dmuchawiec, kwiaty mlecza zamieniają się z w twardą kulkę.

Syrop z mniszka lekarskiego - co leczy? Jak działa?

Surowcem leczniczym jest cały mniszek lekarski, czyli korzenie i liście, a także kwiaty, z których robi się syrop. To najbardziej popularny i uniwersalny produkt z mniszka.

Syrop z mniszka lekarskiego to skarbnica witamin, minerałów i wielu innych substancji, które mają działanie prozdrowotne. Co leczy syrop z mniszka? Jak działa? Okazuje się, że:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • sprawdza się w leczeniu anemii,
  • działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, pobudza organizm do walki z wirusami i bakteriami,
  • wspomaga układ oddechowy, łagodzi kaszel, chrypę, stany zapalne gardła. Jest pomocny podczas infekcji górnych dróg oddechowych,
  • wspomaga układ pokarmowy, poprawia trawienie,
  • łagodzi stany zapalne jamy ustnej,
  • wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, w tym nie tylko pęcherza, ale również nerek,
  • ma działanie moczopędne,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • ma pozytywny wpływ na wątrobę i woreczek żółciowy,
  • zapobiega miażdżycy,
  • reguluje cykl miesiączkowy,
  • stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, działa regenerująco na skórę, łagodzi stany zapalne.

Syrop z mniszka - przepis

Syrop z mniszka lekarskiego jest banalnie prosty do wykonania. Aby go przygotować należy zebrać kilkaset główek kwiatów mniszka lekarskiego (można przyjąć, że około 500 sztuk lub litrowy pojemnik). Ważne, aby były rozwinięte i pochodziły z ekologicznych terenów, z daleka od dróg i zanieczyszczeń. Najlepiej, żeby były zebrane w suchy i słoneczny dzień, w ciepłe południe - wówczas mają najwięcej aromatu i smaku. Potrzebna będzie cytryna, litr wody i kilogram cukru.

Syrop z mniszka lekarskiego krok po kroku:

  1. Czyste główki mniszka lekarskiego należy rozłożyć na stole i odczekać mniej więcej godzinę, by pozbyć się owadów.
  2. Kwiaty trzeba włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą i gotować przez kwadrans.
  3. Po zamieszaniu całości należy garnek przykryć pokrywką i odstawić na noc lub całą dobę. Ważne, żeby było to chłodne miejsce.
  4. Kwiaty należy odcedzić przez sito, a do pozostałego wywaru dodać cukier i sok z wyparzonej cytryny.
  5. Należy gotować syrop na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Kiedy ciecz uzyska konsystencję płynnego miodu, gorący syrop trzeba przelać do wyparzonych słoiczków.
  6. Konieczna jest pasteryzacja. Można zarówno wstawić słoiki do góry dnem, do garnka z gotującą się wodą, po czym gotować/pasteryzować przez kwadrans lub - także w pozycji do góry dnem - zawinąć je w koc i pozostawić na dwie godziny do wystygnięcia.

Syrop z mniszka lekarskiego - dawkowanie

Syrop z mniszka lekarskiego można pić w ilości 1 łyżki dziennie (dzieci jedna łyżeczka), ale i dodawać do herbaty, lemoniady, smarować nim pieczywo, dodawać do ciast, ciastek, lodów, deserów i naleśników. Dobrym pomysłem jest syrop z mniszka dla dzieci, jak i dla dorosłych, tak na dolegliwości żołądkowe, infekcje, jak i na odporność.

Kto nie powinien używać syropu z mniszka lekarskiego? Ostrożność podczas stosowania syropu z mniszka lekarskiego jest zalecana osobom, które:

  • zmagają się z nadkwaśnością żołądka,
  • chorują na wrzody,
  • mają problemy z jelitami i drogami żółciowymi,
  • chorują na cukrzycę (ze względu na dużą ilość cukru).

Syrop z mniszka a karmienie piersią. Syrop z mniszka a ciąża

Kobiety w ciąży oraz karmiące dzieci piersią przed sięgnięciem po preparaty z mniszka lekarskiego powinny skonsultować to z lekarzem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.