Dieta dr Dąbrowskiej to dieta owocowo-warzywna, której głównym celem jest odtrucie organizmu oraz wzmocnienie jego mechanizmów samoleczących. Dodatkowym efektem jest utrata zbędnych kilogramów. W ostatnim czasie metoda ta cieszy się sporą popularnością. Wpłynęła na to m.in. spektakularna metamorfoza dziennikarki Karoliny Szostak, która otwarcie mówiła, że to właśnie tej diecie zawdzięcza utratę sporej liczby kilogramów.
Autorką diety jest Ewa Dąbrowska - doktor nauk medycznych, autorka wielu prac naukowych, przez lata związana z Akademią Medyczną w Gdańsku (obecnie jest to Uniwersytet Medyczny). Dzięki wieloletniemu doświadczeniu udało jej się stworzyć dwuetapowy program odchudzania, który oprócz utarty zbędnych kilogramów, ma zapewnić także organizmowi wewnętrzną równowagę.
Dieta dr Dąbrowskiej jest niewskazana w przypadku osób cierpiących na jakiekolwiek zaburzenia odżywiania lub chorujących na depresję czy nerwicę. Przeciwwskazaniem są też choroby nowotworowe, gruźlica i nadczynność tarczycy. Poza tym na dietę nie powinny przechodzić osoby w wieku nastoletnim, a także kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Dieta składa się z dwóch etapów. Pierwszy jest znacznie trudniejszy, gdyż wiąże się zazwyczaj ze sporymi zmianami w naszych codziennych nawykach. To lecznicza głodówka, która trwa od kilku do nawet kilkudziesięciu dni. Wówczas nasz organizm oczyszcza się z toksyn, a także pozbywa się zbędnej tkanki tłuszczowej. Zalecana dawka kalorii spożywanych w ciągu dnia wynosi wówczas około 600 kcal.
Warto wspomnieć o tym, że w czasie głodówki mogą pojawić się objawy takie jak osłabienie, nudności, biegunki, wymioty, czy bóle głowy. Jeśli będą utrzymywały się jedynie przez trzy dni, nie jest to powód do niepokoju. Jednak gdy trwają dłużej, należy udać się do lekarza.
W trakcie pierwszego etapu diety musimy wyeliminować z jadłospisu produkty wysoko przetworzone, zawierające cukier, a także białą mąkę. Możemy spożywać jedynie warzywa cebulowe, kapustne, korzeniowe, dyniowate, liściaste i psiankowate. Do tego dochodzą także owoce niskocukrowe, czyli m.in. cytryny, jabłka, grejpfruty, jagody. Warzywa najlepiej jest jeść w formie sałatek, surówek, zup, czy lecza (jednak bez dodatku jogurtu, tłuszczu, śmietany).
W czasie leczniczej głodówki powinniśmy wypijać 2-3 litry płynów. Może być to woda niskomineralizowana, herbaty ziołowe, soki i koktajle warzywno-owocowe. PRZEPISY na pyszne dania, które możemy jeść w trakcie dwóch etapów diet, znajdziesz na specjalnej grupie miłośników tego sposobu odchudzania na Facebooku.
Rozpoczęcie etapu drugiego diety dr Dąbrowskiej oznacza wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Nasz jadłospis, oprócz produktów z pierwszego etapu, powinien zawierać także inne warzywa i owoce, chleb razowy, produkty mleczne, kaszę i ziarna.
Unikać należy:
Opinie na temat diety dr Dąbrowskiej są przeważnie pozytywne. Wielu osobom dzięki tej metodzie udało się znacznie schudnąć. Popularność jej wzrosła dzięki spektakularnej metamorfozie Karoliny Szostak. W rozmowie z "Vivą" dziennikarka zdradziła, że ma za sobą już kilka postów. - Robię go zawsze raz do roku, a potem zgodnie z zasadami przez dwa tygodnie z niego wychodzę. Raz na pięć miesięcy przez dwa tygodnie robię także tzw. przypominajkę - zdradziła.
Nie da się jednak ukryć, że metoda ta wzbudza spore kontrowersje. Oprócz pozytywnych opinii pojawiają się także liczne głosy krytyki. Wielu lekarzy niepokoją skutki uboczne, które mogą pojawić się w czasie głodówki oczyszczającej. To m.in. osłabienie, bóle głowy, wypadanie włosów i bóle stawów. Dlatego przed rozpoczęciem postu warto wykonać podstawowe badania. Z kolei w razie wystąpienia niepożądanych objawów, koniecznie należy skonsultować się z lekarzem.
Zobacz także: