Przepisów na tort czekoladowy jest wiele, a każdy kto decyduje się na upieczenie takiego ciasta może dowolnie modyfikować przepis według swojego gustu. Podstawą tortu czekoladowego jest biszkopt, który można upiec z następujących produktów:
Na początek białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy białka będą już ubite, stopniowo i małymi porcjami trzeba dodawać do nich cukier, dokładnie miksując pomiędzy dodaniem kolejnych porcji. Po dodaniu całego cukru do masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i kakao i całość wymieszać delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki, tak aby biszkopt był puszysty. Masę delikatnie przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 centymetrów. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160?. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuścić tortownicę na podłogę z wysokości około pół metra i wystudzić, a następnie wyjąć z tortownicy i przekroić na blaty. W przepisie można wprowadzać pewne modyfikacje, na przykład część mąki pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną, dodać więcej lub mniej cukru albo dorzucić do ciasta kawałki posiekanej czekolady.
Biszkoptowe blaty można przełożyć przeróżnymi kremami, na przykład budyniowym, śmietanowym lub klasycznym maślanym. Żeby przyrządzić taki krem należy przygotować:
Na początku należy ubić całe jajka razem z cukrem na puszystą, białą masę. Najlepiej robić to nad garnkiem z gorącą wodą. Masę należy ostudzić, a w międzyczasie można utrzeć masło i roztopić czekoladę. Do utartego masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną i czekoladę oraz kakao. Tak przygotowanym kremem wystarczy przełożyć biszkoptowe blaty, udekorować i ciasto jest gotowe.
Sposobów na udekorowanie tortu - czekoladowego, ale również każdego innego, jest tak naprawdę nieskończenie wiele, a ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia. Do dekoracji można użyć na przykład owoców, pralinek, okruszków biszkoptu czy czekolady, której użyto do tortowego kremu. Dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, najlepszym wyjściem będzie ozdobienie tortu resztką kremu albo po prostu polanie go roztopioną czekoladą albo polewą czekoladową. Tak wykończony tort może wyglądać naprawdę elegancko, a sam proces dekorowania nie wymaga wiele czasu ani umiejętności. Dla urozmaicenia krem można rozprowadzić na torcie za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednimi końcówkami, dzięki czemu na powierzchni ciasta powstanie wyjątkowy wzór. W równie łatwy sposób można upiększyć tort polany polewą czekoladową. Gdy polewa (lub czekolada) nieco zastygnie, na jej powierzchni wystarczy zrobić fantazyjne wzorki za pomocą widelca albo wykałaczki. Do zrobienia wzorków można użyć małej ilości białej czekolady, jeśli tort jest polany ciemną czekoladą mleczną albo gorzką.
W dekoracjach tortów jako dodatek idealnie sprawdzą się także różnego rodzaju pralinki, czekoladki i batony. Do dekoracji można użyć również herbatników, biszkoptów albo kolorowych drażetek. Aby udekorować tort słodkimi smakołykami wystarczy posmarować jego wierzch oraz boki odrobiną kremu, a następnie przykleić do kremu wybrane słodkości.
Świetne do dekoracji czekoladowych tortów są własnoręcznie przygotowane czekoladowe figurki, na przykład listki, motyle czy serca. Wykonanie takich ozdób wcale nie jest trudne, choć zdecydowanie warto poświęcić temu etapowi przygotowania tortu więcej czasu. Żeby przygotować piękne ozdoby z czekolady wystarczy rozpuścić ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej, włożyć ją do rękawa cukierniczego lub po prostu rozsmarować cienką warstwą na folii rysując pożądane kształty. Następnie ozdoby należy wstawić do lodówki lub zamrażarki, pozostawić do całkowitego stężenia, po czym delikatnie zdjąć z folii.
To także może cię zainteresować: