Przepisy na jajka faszerowane, które posmakują także dzieciom. Jajka faszerowane w skorupkach to hit

Przepisy na jajka faszerowane to klasyka świąt wielkanocnych. Jajka faszerowane wyglądają bardzo efektownie, są prawdziwą ozdobą stołu. Poza tym lubią je wszyscy - zajadają się nimi także dzieci. Dodatkowy plus - dostaraczają pełnowartościowego białka i można je przyrządzić w wersji niskokalorycznej, nie rezygnując ze świetnego smaku.

Przepisy na jajka faszerowane

Jajka faszerowane to klasyczny przepis na Wielkanoc. Ich dużą zaletą jest to, że nie są pracochłonne i przy ich przygotowaniu nie musimy spędzać godzin w kuchni. Jeśli dzieci lubią nam pomagać w kuchni - pozwólmy im właśnie podczas przygotowania jajek faszerowanych. Mogę mieszać żółtka z dodatkami, mogą ozdabiać już gotowe jajka faszerowane. Na pewno potrawę, w której przygotowaniu pomogły, chętniej zjedzą. 

Jajka faszerowane fit - w wersji niskokalorycznej

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: oliwki, drobno posiekana czerwona papryka

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Przekrój je na połówki, żółtka przełóż do miski. Dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Możesz to zrobić mikserem lub widelcem. Nakładaj masę do połówek jajek. Możesz ozdobić je oliwkami, czerwoną papryką, szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g masła
  • 100 g pieczarek
  • mała cebulka, może być szalotka
  • szczypiorek i koperek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Przekrój je na połówki razem ze skorupkami (będziesz potrzebować ostrego noża), żółtka przełóż do miski. Kiedy jajka się gotują, posiekaj drobno pieczarki i smaż je na maśle, aż nabiorą złotego koloru. Przełóż do żółtek. Dodaj szczypiorek i koperek. Dopraw do smaku. Wymieszaj na gładką masę i nadziej nią jajka. Każdą połówkę otocz w bułce i smaż na oleju nadzieniem do dołu, aż się zarumienią. 

Jajka faszerowane kolorowymi pastami

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kilka pomidorów suszonych
  • pół awokado
  • parę listków szpinaku
  • kawałek żółtej papryki
  • kurkuma
  • sól i pieprz

Przygotowanie: 

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Przekrój je na połówki, żółtka rozdziel na trzy miseczki. Do pierwszej dodaj: koncentrat pomidorowy i posiekane w paski suszone pomidory. Do drugiej dodaj rozgniecione widelcem awokado i posiekany szpinak. Do trzeciej dodaj posiekaną drobno paprykę i szczyptę kurkumy. Wszystkie masy dopraw do smaku i przełóż na jajka. Ułóż je na jednym półmisku - czerwone, zielone i żółte jajka będą wyglądały bardzo efektownie.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA