Jajka faszerowane to klasyczny przepis na Wielkanoc. Ich dużą zaletą jest to, że nie są pracochłonne i przy ich przygotowaniu nie musimy spędzać godzin w kuchni. Jeśli dzieci lubią nam pomagać w kuchni - pozwólmy im właśnie podczas przygotowania jajek faszerowanych. Mogę mieszać żółtka z dodatkami, mogą ozdabiać już gotowe jajka faszerowane. Na pewno potrawę, w której przygotowaniu pomogły, chętniej zjedzą.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Przekrój je na połówki, żółtka przełóż do miski. Dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Możesz to zrobić mikserem lub widelcem. Nakładaj masę do połówek jajek. Możesz ozdobić je oliwkami, czerwoną papryką, szczypiorkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Przekrój je na połówki razem ze skorupkami (będziesz potrzebować ostrego noża), żółtka przełóż do miski. Kiedy jajka się gotują, posiekaj drobno pieczarki i smaż je na maśle, aż nabiorą złotego koloru. Przełóż do żółtek. Dodaj szczypiorek i koperek. Dopraw do smaku. Wymieszaj na gładką masę i nadziej nią jajka. Każdą połówkę otocz w bułce i smaż na oleju nadzieniem do dołu, aż się zarumienią.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Przekrój je na połówki, żółtka rozdziel na trzy miseczki. Do pierwszej dodaj: koncentrat pomidorowy i posiekane w paski suszone pomidory. Do drugiej dodaj rozgniecione widelcem awokado i posiekany szpinak. Do trzeciej dodaj posiekaną drobno paprykę i szczyptę kurkumy. Wszystkie masy dopraw do smaku i przełóż na jajka. Ułóż je na jednym półmisku - czerwone, zielone i żółte jajka będą wyglądały bardzo efektownie.