1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przepisy na jajka faszerowane, które posmakują także dzieciom. Jajka faszerowane w skorupkach to hit

Przepisy na jajka faszerowane to klasyka świąt wielkanocnych. Jajka faszerowane wyglądają bardzo efektownie, są prawdziwą ozdobą stołu. Poza tym lubią je wszyscy - zajadają się nimi także dzieci. Dodatkowy plus - dostaraczają pełnowartościowego białka i można je przyrządzić w wersji niskokalorycznej, nie rezygnując ze świetnego smaku.

Przepisy na jajka faszerowane

Jajka faszerowane to klasyczny przepis na Wielkanoc. Ich dużą zaletą jest to, że nie są pracochłonne i przy ich przygotowaniu nie musimy spędzać godzin w kuchni. Jeśli dzieci lubią nam pomagać w kuchni - pozwólmy im właśnie podczas przygotowania jajek faszerowanych. Mogę mieszać żółtka z dodatkami, mogą ozdabiać już gotowe jajka faszerowane. Na pewno potrawę, w której przygotowaniu pomogły, chętniej zjedzą. 

Jajka faszerowane fit - w wersji niskokalorycznej

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: oliwki, drobno posiekana czerwona papryka

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Przekrój je na połówki, żółtka przełóż do miski. Dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Możesz to zrobić mikserem lub widelcem. Nakładaj masę do połówek jajek. Możesz ozdobić je oliwkami, czerwoną papryką, szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g masła
  • 100 g pieczarek
  • mała cebulka, może być szalotka
  • szczypiorek i koperek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Przekrój je na połówki razem ze skorupkami (będziesz potrzebować ostrego noża), żółtka przełóż do miski. Kiedy jajka się gotują, posiekaj drobno pieczarki i smaż je na maśle, aż nabiorą złotego koloru. Przełóż do żółtek. Dodaj szczypiorek i koperek. Dopraw do smaku. Wymieszaj na gładką masę i nadziej nią jajka. Każdą połówkę otocz w bułce i smaż na oleju nadzieniem do dołu, aż się zarumienią. 

Jajka faszerowane kolorowymi pastami

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kilka pomidorów suszonych
  • pół awokado
  • parę listków szpinaku
  • kawałek żółtej papryki
  • kurkuma
  • sól i pieprz

Przygotowanie: 

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Przekrój je na połówki, żółtka rozdziel na trzy miseczki. Do pierwszej dodaj: koncentrat pomidorowy i posiekane w paski suszone pomidory. Do drugiej dodaj rozgniecione widelcem awokado i posiekany szpinak. Do trzeciej dodaj posiekaną drobno paprykę i szczyptę kurkumy. Wszystkie masy dopraw do smaku i przełóż na jajka. Ułóż je na jednym półmisku - czerwone, zielone i żółte jajka będą wyglądały bardzo efektownie.

Zobacz wideo