1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jarzębina - właściwości, działanie i symbolika. Co można zrobić z jarzębiny?

Jarzębina ma właściwości lecznicze i przypisuje się jej magiczną moc. W czym pomaga i co leczy ten czerwony owoc?

Jarzębina - co leczy?

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, jarzębina jest polecana na przeziębienie, a także w podczas leczenia choroby płuc czy nerek (np. wyciąg z owoców jarzębiny potrafi kruszyć kamienie nerkowe). Niewielkie owoce jarzębiny mają w sobie niemal tyle witaminy C, co cytryny. Zawierają także szereg innych witamin, jak witamina A, E, K czy witaminy z grupy B oraz PP. Jarzębina ma też dość sporo miedzi oraz magnezu.

Doceniane jest również antybakteryjne i przeciwzapalnie działanie owoców jarzębiny. Dobre efekty przynosi w leczeniu anemii, ma pozytywny wpływ na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Należy jednak pamiętać o właściwościach moczopędnych i przeczyszczających.

Jarzębina - co symbolizuje?

Jarzębinie przypisuje się magiczne właściwości. Wierzono na przykład, że potrafi ona odpędzać złe moce i złe duchy. W celu ochrony przed szkodliwymi siłami należało posadzić drzewo jarzębiny w pobliżu domu.
Owoce jarzębiny miały - według wierzeń - magiczne działanie. Nocą przed wyjściem z domu, zabierano je ze sobą i chowano do kieszeni lub za pas. Niektórzy nosili je również w postaci wieńców na głowie lub robili z nich korale i nosili na szyi.

Przy wejściu do chaty, na drzwiach lub na dachu, przyczepiano gałązki jarzębiny, które miały odpędzać pioruny. Zostawiano je także przy grobach zmarłych, posądzanych o nocne wycieczki dla znalezienia ofiary i spożycia jej dziewiczej krwi.

W krajach skandynawskich do dziś bardzo mocno wierzy się, iż jarzębina może uchronić przed nieszczęściem.

Przetwory z jarzębiny  

Z jarzębiny można zrobić kilka smacznych przetworów. Oto garść sprawdzonych i smacznych przepisów.

Sok z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

Owoce jarzębiny należy pozbawić szypułek i starannie umyć w ciepłej wodzie. Umyte i osuszone owoce posypać odpowiednią ilością cukru i pozostawić na czas około pięciu godzin. Po upływie tego czasu trzeba zagotować całość, mieszając co jakiś czas. Po upływie 30-40 minut powstanie sok. Ostudź go, odcedź i wlej do butelki.

Dżem z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

Umyj jabłka i pokrój w dość drobną kostkę. Owoce ułóż warstwowo i zasyp cukrem. Najlepiej zrób to od razu w dużym naczyniu, by potem zakryć go przykrywką i pozostawić w chłodnym miejscu na około 48 godzin. Po dwóch dniach przygotuj jarzębinę - owoce jarzębiny należy pozbawić szypułek, a następie starannie umyć w ciepłej wodzie. Następnie wrzucić je do garnka z niewielką ilością wody i zagotowuj. Jarzębinę gotujemy do czasu, aż zaczną pękać owoce. Wtedy dodajemy jabłka i całość powoli mieszamy do zeszklenia owoców. Cały czas pilnujemy, by owoce się nie przypaliły. Po zagotowaniu dżem wkładamy do słoików.

Galaretka z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kilogram jarzębiny,
  • 550 gram cukru,
  • opakowanie cukru żelującego,
  • 1- 2 cytryny (w zależności od tego, jak kwaśny chcemy otrzymać produkt),
  • szklanka wody.

Przygotowanie:

Owoce jarzębiny, pozbawione szypułek, należy odsączyć ze zbyt dużej ilości płynu. Następnie jarzębinę rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Tak przyrządzoną papkę powinno się włożyć do garnka, zalać wodą z wyciśniętym sokiem z cytryn. Całość gotujemy około 30 minut na niewielkim ogniu. Po upływie tego czasu zawartość naczynia przelewamy przez gazę. Do odciśniętego przecieru dodajemy cukru, cukru żelującego i ponownie gotujmy. Usuwamy pozostałości, jeśli się utworzą. Gotową galaretkę wkładamy do słoików.

Jarzębina do mięs

Składniki:

  • 0,5kg jarzębiny,
  • 0,5kg jabłek,
  • łyżeczka imbiru,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 1,3 opakowania rodzynek (drobnych).

Przygotowanie:

Jarzębinę należy oddzielić od szypułek i przemrozić. Jabłka umyć i pokroić w niewielką kostkę. Owoce dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę przerzucamy do garnka i dodajemy cukier. Następnie całość gotujemy pod przykrywką przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu rozgotowaną papkę przecieramy przez sito - ma to na celu pozbycia się zbędnych skórek. W taki sposób powstały przecier jeszcze raz wstawiamy na ogień i gotujemy przez około 10 minut z pozostałą częścią jabłek i jarzębiny. Doprawiamy zawartość czosnkiem (najlepiej przeciśniętym przez praskę), chili i rodzynkami. Na końcu można dołożyć łyżeczkę octu - pasuje wtedy do dziczyzny.

Jarzębina suszona - jak ją przygotować?

Jarzębina może być serwowana także w suszonej wersji. Taką wersję można  zastosować jako dodatek do napojów, deserów czy nalewek.

Przepis nie jest skomplikowany: wystarczy owoce jarzębiny umyć i przemrozić (przez około trzy dni). Potem owoce powinno się zblanszować, a następnie osuszyć - najlepiej suszyć je w suszarce do owoców i warzyw, jeśli takowej nie posiadamy to równie dobrze można ją rozłożyć i suszyć na kaloryferze.

Jesień to jarzębina, ale nie tylko. Warto przyjrzeć się także pigwie. Zawiera mnóstwo witaminy C, więc pomoże w walce z przeziębieniem. Ponadto sok z pigwy z dodatkiem miodu wyleczy kaszel. Dlaczego jeszcze warto włączyć ten owoc do swojej diety? Zobaczcie:

Zobacz wideo
Więcej o: