Sklep komunikat dla klientów wydał 17 stycznia wieczorem. Poinformował w nim o wycofaniu ze sprzedaży serii chusteczek nawilżanych.
W trosce o Państwa bezpieczeństwo i najwyższą jakość oferowanych produktów, firma Transgourmet Polska Sp. z o.o. informuje o wycofaniu z rynku następującego produktu: chusteczki nawilżane z aloesem (72 szt.) Lula o numerze partii: 18042601 i numerze LOT:372/18/02
- dowiadujemy się z oświadczenia. Data produkcji chusteczek to 16 kwietnia 2018 roku. Powodem ich wycofania jest potencjalne zanieczyszczenie bakterią gronkowca złocistego.
Selgros prosi klientów o kontakt z halą, aby zwrócić produkt. Zapewnia, że osoby, które kupiły chusteczki, otrzymają zwrot gotówki - równowartość ceny zakupu. Sieć apeluje też, aby w przypadku dalszej odsprzedaży tych produktów, poinformować również innych klientów.
Gronkowiec (łac. Staphylococcus) to bakteria, która ma wiele gatunków. Jednym z nich jest gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus). To on ze wszystkich gronkowców stwarza największe zagrożenie dla człowieka - powoduje wiele poważnych chorób. Co gorsza, jest odporny na wysoką temperaturę, opiera się wielu antybiotykom i nie ma na niego szczepionki.
Od 10 do 50 procent ludności to nosiciele gronkowca złocistego. U części z nich nigdy nie wystąpią objawy zakażenia.
Gronkowiec złocisty może bytować w jamie nosowej, gardle, na skórze oraz w drogach rodnych kobiet. Zarazić się nim jest bardzo łatwo - przez zjedzenie lub wypicie zakażonego produktu, niewielką rankę czy bezpośredni kontakt z chorą osobą (np. stosunek płciowy); bakteria przemieszcza się również drogą kropelkową. Ryzyko zakażenia gronkowcem złocistym wzrasta w przypadku osób chorych na nowotwory, cukrzycę i marskość wątroby. Zagrożone są także osoby z obniżoną odpornością.
Choroby, które wywołuje gronkowiec, to
Gronkowca złocistego zwalcza się antybiotykami. To trudna batalia, ponieważ bakteria często wytwarza substancje (m.in. penicylinazę), przez którą jest odporna na penicylinę i inne antybiotyki. Przed gronkowcem nie można się uchronić, lecz są sposoby na zminimalizowanie ryzyka zakażenia. Należy wzmacniać odporność, dobrze się wysypiać, zdrowo jeść oraz nie lekceważyć żadnych, nawet z pozoru drobnych dolegliwości.