Selgros wycofuje ze sprzedaży chusteczki nawilżane. Możliwe zanieczyszczenie gronkowcem złocistym

Sieć sklepów Selgros Cash&Carry poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży chusteczek nawilżanych z aloesem Lula. Powodem decyzji jest zanieczyszczenie groźną bakterią.

Sklep komunikat dla klientów wydał 17 stycznia wieczorem. Poinformował w nim o wycofaniu ze sprzedaży serii chusteczek nawilżanych. 

W trosce o Państwa bezpieczeństwo i najwyższą jakość oferowanych produktów, firma Transgourmet Polska Sp. z o.o. informuje o wycofaniu z rynku następującego produktu: chusteczki nawilżane z aloesem (72 szt.) Lula o numerze partii: 18042601 i numerze LOT:372/18/02

- dowiadujemy się z oświadczenia. Data produkcji chusteczek to 16 kwietnia 2018 roku. Powodem ich wycofania jest potencjalne zanieczyszczenie bakterią gronkowca złocistego.

Selgros prosi klientów o kontakt z halą, aby zwrócić produkt. Zapewnia, że osoby, które kupiły chusteczki, otrzymają zwrot gotówki - równowartość ceny zakupu. Sieć apeluje też, aby w przypadku dalszej odsprzedaży tych produktów, poinformować również innych klientów.

Z kim sypiamy? Mikroby w naszym łóżku

Gronkowiec złocisty - co to jest?

Gronkowiec (łac. Staphylococcus) to bakteria, która ma wiele gatunków. Jednym z nich jest gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus). To on ze wszystkich gronkowców stwarza największe zagrożenie dla człowieka - powoduje wiele poważnych chorób. Co gorsza, jest odporny na wysoką temperaturę, opiera się wielu antybiotykom i nie ma na niego szczepionki.

Od 10 do 50 procent ludności to nosiciele gronkowca złocistego. U części z nich nigdy nie wystąpią objawy zakażenia. 

Gronkowiec złocisty może bytować w jamie nosowej, gardle, na skórze oraz w drogach rodnych kobiet. Zarazić się nim jest bardzo łatwo - przez zjedzenie lub wypicie zakażonego produktu, niewielką rankę czy bezpośredni kontakt z chorą osobą (np. stosunek płciowy); bakteria przemieszcza się również drogą kropelkową. Ryzyko zakażenia gronkowcem złocistym wzrasta w przypadku osób chorych na nowotwory, cukrzycę i marskość wątroby. Zagrożone są także osoby z obniżoną odpornością.

Choroby, które wywołuje gronkowiec, to

  • zatrucia pokarmowe (zwykłe zatrucia lub zespół wstrząsu toksycznego),
  • zapalenia układowe (zapalenie płuc, kości, szpiku kostnego, tchawicy, mięśnia sercowego, opon mózgowo-rdzeniowych, żył, układu moczowego; ropnie mózgu),
  • infekcje skóry, tkanek podskórnych i tkanek miękkich (ropnie, jęczmień, czyraki, liszajec, zastrzał, zaknocica, pyodermia, zapalenie mieszka włosowego, figówka, choroba Rittera),
  • w skrajnych przypadkach sepsa (posocznica).

Gronkowca złocistego zwalcza się antybiotykami. To trudna batalia, ponieważ bakteria często wytwarza substancje (m.in. penicylinazę), przez którą jest odporna na penicylinę i inne antybiotyki. Przed gronkowcem nie można się uchronić, lecz są sposoby na zminimalizowanie ryzyka zakażenia. Należy wzmacniać odporność, dobrze się wysypiać, zdrowo jeść oraz nie lekceważyć żadnych, nawet z pozoru drobnych dolegliwości.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.