Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie

Co jakiś czas słyszymy o zatruciach grzybami. Okazuje się jednak, że dla dzieci niebezpieczne mogą być także gatunki nietrujące. W jakim wieku możemy już bez ryzyka karmić dziecko grzybami?

Wielu rodziców lekceważy ostrzeżenia ekspertów i daje dzieciom grzyby. Jednak nie wszystkim przychodzi to tak łatwo. Jedna z mam napisała na naszym forum:

Uwielbiam zbierać grzyby, ale tylko bezpieczne gatunki. Mimo wszystko nie podałabym ich dziecku - na wszelki wypadek.

Okazuje się, że taka ostrożność jest jak najbardziej uzasadniona. Nawet gatunki nietrujące mogą być niebezpieczne dla kilkulatków. Są przede wszystkim ciężkostrawne, przez co najmłodsi mają problem z ich trawieniem.

Spożycie grzybów przez małe dzieci może wywołać silne zatrucia, niestrawność i bezsenność. Dlatego rodzice nie powinni ryzykować. Ile lat musi mieć dziecko, żeby karmienie go grzybami było bezpieczne? - Wiek, w którym dziecko może zacząć jeść grzyby, określamy na 7-10 lat, kiedy układ trawienny jest już w pełni rozwinięty - tłumaczy grzyboznawca Jolanta Lipnicka.

Dzieci i gatunki trujące

Jest jeszcze jeden ważny powód, dla którego rodzice powinni powstrzymać się z podawaniem dzieciom grzybów. Dziecięce zatrucia są o wiele cięższe niż te z udziałem dorosłych. Do organizmu dostaje się wówczas zbyt duża dawka toksyn. Właśnie dlatego połowa przypadków zatruć grzybami wśród dzieci kończy się śmiercią. Sprawę komplikuje także to, że często rodzice zgłaszają się do szpitala z dzieckiem za późno. - Trudno w pierwszych godzinach zorientować się, że złe samopoczucie dziecka jest spowodowane zjedzeniem trującego grzyba - powiedział w rozmowie z TVN24 chirurg dziecięcy prof. Piotr Kaliciński. 

Pieczarki także wzbudzają wątpliwości

A co z pieczarkami? Wielu rodziców włącza ten produkt do diety dziecka od jego najmłodszych lat. Jednak w tym przypadku zdania specjalistów są podzielone. Nie ma dokładnych wytycznych co do tego, kiedy tak naprawdę można podawać je dziecku. Jeśli rodzice decydują się na włączenie ich do diety kilkulatka, nie powinny być to grzyby rosnące w lasach, gdyż łatwo jest je pomylić ze śmiertelnie niebezpiecznymi muchomorami sromotnikowymi. Dlatego w sytuacji, gdy karmimy dziecko pieczarkami, najlepiej, żeby były to pieczarki hodowlane, co do których pochodzenia nie mamy wątpliwości.

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA