1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Najbardziej ukochane potrawy naszego dzieciństwa

Unoszący się po całym domu zapach i smak, jakiego już nie ma. Każdy z nas ma jakieś ukochane dania, z którymi kojarzy mu się dzieciństwo.

Zwykła pajda chleba z dodatkami

Dania naszego dzieciństwa - potrawy proste, niewyrafinowane, przygotowane ze zwykłych składników, ale naturalnych, pysznych i bez konserwantów. Takie smaki i zapachy przywołują czułe wspomnienia - mamy krojącej pajdę pysznego chleba ze śmietaną i cukrem, zanim wyszliśmy na podwórko. Babci robiącej pierogi, omlet albo wyjątkową pomidorówkę. Choć nie były to zasobne czasy, w naszych domach wyczarowywano pyszne dania, które bogactwem smaku przewyższały menu najlepszych restauracji.

Pomimo ówczesnego kryzysu i kiepskiego zaopatrzenia, dobrego chleba u nas nigdy nie brakowało. Tak jak dla Włocha święte jest prawo do dobrego espresso, dla Francuza do chrupiącej bagietki a Anglika tosta z fasolką, dla Polaka nadrzędnym prawem ludzkim jest dostęp do dobrego chleba. Może stąd popularność zwykłej pajdy świeżego chleba podawanej w różnych wersjach -  z cukrem, śmietaną kremówką albo solą, smalcem i ogóreczkiem kiszonym. Trudno było o bardziej prostą i smaczną przekąskę gdy zmęczeni zabawą wracaliśmy z podwórka.

Domowa pomidorówka

Najsłynniejsza zupa w Polsce, którą uwielbiają nawet największe niejadki. Pomidorowa też ma kilka wersji - w polskiej tradycji nie jest podawana jako gęsta zupa krem jak we Włoszech, ale jako rzadka zupa, bez widocznych innych warzyw, nierzadko przygotowana na bazie pysznego rosołu. Do wyboru opcja z ryżem albo makaronem według uznania. Smak pomidorówki przyrządzonej przez mamę czy babcię a nawet kucharkę w przedszkolu jest nie do podrobienia, choć składniki i sposób gotowania zupy są niezwykle proste.

Chrupiące placki ziemniaczane

Na słono, czy na słodko z cukrem albo śmietaną? Z cienką chrupiącą skórką czy bardziej mięsiste? Placki ziemniaczane to kolejna kultowa potrawa, której nie można na było nie lubić. Prosta do przygotowania, sycąca, rozgrzewająca - i te ziemniaki miały smak, jakiego dziś próżno szukać.

"Brudzące" pierogi z jagodami

Na prawdziwe mistrzostwo świata zasługują domowe pierogi z jagodami, zwłaszcza własnoręcznie uzbieranymi w lesie, po których porównywaliśmy kto ma bardziej czarny język. Pierogi w naszej tradycji są mocno zakorzenione - znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku. Dlaczego wspominamy z takim rozrzewnieniem właśnie owocowe pierogi? Może w okresie utrudnionego dostępu do mięsnego farszu, łatwiej było je przyrządzić? Warto wiedzieć, że potrawa ta występuje nie tylko w w Polsce, ale i na Litwie, w Rosji, na Białorusi, Ukrainie, w Chinach i Japonii oraz we Włoszech. Podobnymi potrawami są rosyjskie pielmieni i ukraińskie wareniki. We Włoszech są natomiast ravioli i tortellini, a w Chinach je się np. pierożki wonton.

Magiczny omlet grzybek

Kolejne sentymentalne danie, nie tylko idealne na śniadanie - sycącym omletem na słodko lub słono można było podtuczyć dziecko, które nie jadało niczego poza pomidorową, za to chętnie wcinało apetyczny omlet z nadzieniem owocowym albo warzywnym. Takie proste w przygotowaniu przepisy dla dzieci, podawane na różne sposoby dawały szanse na urozmaicenie menu nawet największego niejadka.

Aromatyczny ryż z jabłkiem

To danie też doskonale sprawdzało się w kryzysie - wystarczyły podstawowe produkty jak ryż i jabłka, których zawsze było w Polsce pod dostatkiem i to najlepszej jakości. Niektórzy z nas jadali taki zestaw tylko w przedszkolu czy szkole, inni w wykonaniu babci czy mamy. Jednak zawsze to danie będzie się kojarzyć z dzieciństwem. Jako dorośli mamy zdecydowanie mniejszą skłonność do dań z owocami.

Antidotum na całe zło - Kogel - mogel

Ten prosty deser na bazie surowych jaj i cukru miał wielu oddanych fanów wśród dzieci. Znany jest zarówno jako kogiel-mogiel lub kogel-mogel i pojawił się w Polsce już w XVII wieku. Jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. W Niemczech nazywa się Zuckerei, a regionalnie także Goggelmoggel, w Rosji - gogol-mogol. Klasyczny kogel-mogel uciera się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru, można dodać do niego między innymi miód, bitą śmietanę, kakao i rodzynki.