Dziecko gotuje
Jak wychować smakosza? Najlepszym sposobem jest zaproszenie malucha do wspólnego gotowania.
O tym, z jakim apetytem i radością dzieci pałaszują samodzielnie przyrządzone dania, przekonałam się na warsztatach dla maluchów organizowanych w Little Chief.
W jasnym, zalanym słońcem wnętrzu, przy stołach, na których piętrzyły się czerwone papryki, zielone ogórki i pachniały świeże zioła, trzy-, czterolatki odkrywały smaki potraw dotąd nieznanych. Już same ich nazwy budziły ciekawość: burrito, wrapy, granola... Zainteresowanie rosło wraz z dotykaniem, wąchaniem i smakowaniem produktów, o których istnieniu większość dzieci nie miała pojęcia. Roszponka kojarzyła się z postacią z bajki, a nie z jadalną roślinką. Miąższ awokado był strasznie śliski, ale okazał się pyszny, za to brązowe kulki, które dzieci z zapałem rozdrabniały w moździerzu, to nie były żołędzie, jak niektóre sądziły, ale laskowe orzechy. Skupienie i powaga na małych buziach pojawiły się, gdy trzeba było porwać plastry łososia, wbić do miski jajka i posmarować tortille farszem. Takie zadania to dla dzieci nie tylko świetna okazja, aby poćwiczyć precyzyjne ruchy rączek, ale również nauka wytrwałości i cierpliwości. Za to satysfakcja i duma, które rozpierały dzieci, gdy podawały do stołu przygotowane przez siebie potrawy, a potem zajadały się nimi ze smakiem, była najlepszym dowodem na to, że Katii Roman, założycielce Little Chiefa, udaje się rozbudzić w dzieciach zamiłowanie do jedzenia i gotowania. Zresztą sami spójrzcie i... przygotujcie z dziećmi choć jedną z proponowanych potraw. Smacznego!
Pucharki jogurtowe z granolą (na 4 porcje)
• paczka płatków owsianych górskich (500 g)
• po 50 g: migdałów, pestek dyni, suszonych moreli
• 150 g płynnego miodu
• 100 ml wody
• łyżeczka cynamonu
• duży pojemnik jogurtu greckiego (400 g)
• kilka truskawek
• banan
• miód
Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, cynamon i pestki dyni. W osobnej misce łączymy miód z ciepłą wodą. Wlewamy do płatków i mieszamy. Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy płatki i dociskamy. Pieczemy ok. 30 minut, od czasu do czasu ostrożnie mieszając płatki. W tym czasie kroimy morele. Gotową granolę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy suszone owoce. Odsypujemy 12 łyżek, które użyjemy do deseru, a resztę wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Na spód szklaneczek nakładamy po kilka plasterków banana, na to po 2-3 łyżki jogurtu, truskawki i granolę. Polewamy na wierzchu miodem. Do granoli można dodać inne ulubione bakalie: pestki słonecznika, orzechy laskowe, rodzynki, suszone figi lub daktyle.
Wrapy z łososiem i ogórkiem (na 4 porcje)
• 4 tortille pełnoziarniste
• 125 g wędzonego łososia
• 100 g kremowego serka (np. "Twój Smak")
• listki roszponki
• ogórek
• czarny pieprz
W jasnym, zalanym słońcem wnętrzu, przy stołach, na których piętrzyły się czerwone papryki, zielone ogórki i pachniały świeże zioła, trzy-, czterolatki odkrywały smaki potraw dotąd nieznanych. Już same ich nazwy budziły ciekawość: burrito, wrapy, granola... Zainteresowanie rosło wraz z dotykaniem, wąchaniem i smakowaniem produktów, o których istnieniu większość dzieci nie miała pojęcia. Roszponka kojarzyła się z postacią z bajki, a nie z jadalną roślinką. Miąższ awokado był strasznie śliski, ale okazał się pyszny, za to brązowe kulki, które dzieci z zapałem rozdrabniały w moździerzu, to nie były żołędzie, jak niektóre sądziły, ale laskowe orzechy. Skupienie i powaga na małych buziach pojawiły się, gdy trzeba było porwać plastry łososia, wbić do miski jajka i posmarować tortille farszem. Takie zadania to dla dzieci nie tylko świetna okazja, aby poćwiczyć precyzyjne ruchy rączek, ale również nauka wytrwałości i cierpliwości. Za to satysfakcja i duma, które rozpierały dzieci, gdy podawały do stołu przygotowane przez siebie potrawy, a potem zajadały się nimi ze smakiem, była najlepszym dowodem na to, że Katii Roman, założycielce Little Chiefa, udaje się rozbudzić w dzieciach zamiłowanie do jedzenia i gotowania. Zresztą sami spójrzcie i... przygotujcie z dziećmi choć jedną z proponowanych potraw. Smacznego!
Pucharki jogurtowe z granolą (na 4 porcje)
• paczka płatków owsianych górskich (500 g)
• po 50 g: migdałów, pestek dyni, suszonych moreli
• 150 g płynnego miodu
• 100 ml wody
• łyżeczka cynamonu
• duży pojemnik jogurtu greckiego (400 g)
• kilka truskawek
• banan
• miód
Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, cynamon i pestki dyni. W osobnej misce łączymy miód z ciepłą wodą. Wlewamy do płatków i mieszamy. Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy płatki i dociskamy. Pieczemy ok. 30 minut, od czasu do czasu ostrożnie mieszając płatki. W tym czasie kroimy morele. Gotową granolę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy suszone owoce. Odsypujemy 12 łyżek, które użyjemy do deseru, a resztę wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Na spód szklaneczek nakładamy po kilka plasterków banana, na to po 2-3 łyżki jogurtu, truskawki i granolę. Polewamy na wierzchu miodem. Do granoli można dodać inne ulubione bakalie: pestki słonecznika, orzechy laskowe, rodzynki, suszone figi lub daktyle.
Wrapy z łososiem i ogórkiem (na 4 porcje)
• 4 tortille pełnoziarniste
• 125 g wędzonego łososia
• 100 g kremowego serka (np. "Twój Smak")
• listki roszponki
• ogórek
• czarny pieprz
Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdą tortillę smarujemy kremowym serkiem, na wierzchu układamy porwane plastry łososia i listki roszponki oraz po kawałku ogórka. Zawijamy placki w ścisły rulonik. Gotowe wrapy kroimy na 4 kawałki.
Śniadaniowe buritto (na 4 porcje)
• 4 pełnoziarniste tortille
• 6 jajek
• 1/2 czerwonej papryki (umytej i osuszonej)
• 1/2 awokado
• 2 łyżka szczypiorku
• sól morska
• czarny pieprz
• masło
• dodatkowo: kiełki, cytryna do skropienia awokado
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Miąższ awokado wyjmujemy łyżeczką ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny - wtedy nie ściemnieje. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy rózgą lub widelcem. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła, wlewamy jajka. Gdy zaczną się ścinać, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Dodajemy paprykę i szczypiorek. Smażymy jajecznicę przez 3-4 minuty, mieszając, aż się zetnie. Dodajemy awokado, mieszamy. Na każdą tortillę nakładamy po równej porcji jajecznicy i zawijamy w rulonik. Przekrawamy na pół i spinamy wykałaczką lub związujemy łodyżką szczypiorku (wcześniej sparzonym, będzie bardziej elastyczny).
Śniadaniowe buritto (na 4 porcje)
• 4 pełnoziarniste tortille
• 6 jajek
• 1/2 czerwonej papryki (umytej i osuszonej)
• 1/2 awokado
• 2 łyżka szczypiorku
• sól morska
• czarny pieprz
• masło
• dodatkowo: kiełki, cytryna do skropienia awokado
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Miąższ awokado wyjmujemy łyżeczką ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny - wtedy nie ściemnieje. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy rózgą lub widelcem. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła, wlewamy jajka. Gdy zaczną się ścinać, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Dodajemy paprykę i szczypiorek. Smażymy jajecznicę przez 3-4 minuty, mieszając, aż się zetnie. Dodajemy awokado, mieszamy. Na każdą tortillę nakładamy po równej porcji jajecznicy i zawijamy w rulonik. Przekrawamy na pół i spinamy wykałaczką lub związujemy łodyżką szczypiorku (wcześniej sparzonym, będzie bardziej elastyczny).
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Nietrafione zabawki dla dziecka. "Z mężem wyjmowaliśmy je 20 godzin. To był koszmar"
-
Nową Miss Niemiec została 33-letnia matka dwójki dzieci. Ma "dodawać siły autentycznym kobietom"
-
Ulga na dziecko 2021. Rodzice mogą dostać nawet 4 tys. złotych
-
W powrocie do szkoły mają pomóc programy Ministerstwa Edukacji. Czarnek: "Dzieci zostaną przebadane z uwagi na problemy psychologiczne"
-
Kiedy 13. i 14. emerytura 2021? Wypłata trzynastki już wkrótce, ale wyniesie mniej niż minimalna emerytura
- Coraz mniej uczniów klas 1-3 chodzi do szkół? Minister Czarnek: Notujemy spadek frekwencji
- Lektury do matury 2021 to tylko osiem książek. "Nie jesteśmy w stanie przekazać wiedzy, jak w edukacji stacjonarnej"
- Dziecko dobrze rozwiązało z matematyki, nauczycielka odjęła punkty. Powód może dziwić
- CKE matury próbne 2021. "Niech próbne matury będą tym, czym są: diagnozą"
- Wielkanoc 2021. Najlepsze ciasto na Wielkanoc, które możesz przygotować razem z dzieckiem