Czym jest colostrum?
Colostrum inaczej zwane siarą to naturalny produkt wytwarzany w gruczołach mlekowych ssaków, w tym ludzi, krów, owiec czy kóz pod koniec ciąży. Po kilkudziesięciu godzinach po porodzie siara przekształcana jest w mleko.
Najbardziej zbliżona do ludzkiej siary i zarazem najbardziej popularna jest siara krowia, czyli colostrum bovinum. Zawiera ona m.in. laktozę, laktoferynę, białka serwatkowe, kazeinowe, immunoglobuliny (przeciwciała zwalczające czynniki chorobotwórcze), lizozym, laktoperoksydaza, kolostronina (zmniejszająca objawy związane z alergią), minerały (wapń, magnez, potas, fosfor) oraz witaminy (z grupy B, C, D, E i A).
Colostrum zapewnia nowo narodzonym ssakom możliwość przystosowania się do warunków życia pozałonowego i w dużym stopniu odpowiada za ich właściwy rozwój. Ma za zadanie ochronić młodego ssaka przed działaniem wirusów, bakterii i grzybów oraz stymulować układ odpornościowy.
Colostrum działa nie tylko na nowo narodzone ssaki
Siara może odgrywać ważną rolę nie tylko we wczesnym karmieniu noworodków, lecz także mieć znaczący wpływ na organizmy dojrzałe. Zawarte w niej składniki mogą wspierać organizm w regulacji odporności ogólnoustrojowej między innymi poprzez oddziaływanie na jelita. Czynniki siary mogą przywracać właściwe funkcje bariery jelitowej oraz wzmocnić odporność organizmu. Na rynku dostępne są suplementy wytwarzane z colostrum, które można przyjmować w każdym wieku. Jak działają na organizm dziecka?
Właściwości colostrum
Właściwości immunomodulacyjne colostrum mogą wzmacniać naturalne siły obronne dziecka. Jego regularne stosowanie może być wsparciem w ochronie przed infekcjami, wspomagać rozwój bakterii jelitowych i zapewnić dziecku lepsze samopoczucie.
Jaki preparat wybrać dla dziecka?
Wybierając produkt dla dzieci, warto kierować się formą podania. Istotną dla dzieci cechą produktu jest także jego smak. Dla młodszych dzieci najlepsze jest colostrum w płynie lub colostrum w saszetkach.
Podczas wyboru produktu dla dziecka warto także zwrócić uwagę na czas pozyskiwania siary (im szybciej, tym lepiej). Preparat powinien pochodzić z pierwszego udoju i zostać pobrany najlepiej w pierwszych godzinach po porodzie; metodę przetwarzania produktu (nieodpowiednia temperatura może zniszczyć to co w colostrum cenne, dlatego niektóre firmy w procesie produkcji stosuje się tzw. liofilizację); formułę opartą na naturalnych składnikach i pochodzenie potwierdzone specjalnymi certyfikatami, które gwarantują, że surowiec jest pobierany od zdrowych zwierząt będących pod stałą kontrolą weterynaryjną.
Producenci colostrum informują, że w celach profilaktycznych wzmocnienia odporności preparat powinno stosować się co najmniej 14 dni.