Włosy osłabione po ciąży? Te owoce i warzywa mogą pomóc

W ciąży włosy zyskują objętość i blask. To dzięki żeńskim hormonom pasma stają się mocniejsze i grubsze. Zaraz po porodzie ten efekt, wraz ze spadkiem hormonów znika. Możesz jednak zrobić wiele, aby utrzymać włosy w dobrej kondycji lub przywrócić im zdrowy i atrakcyjny wygląd. Pomóc w tym może zmiana nawyków żywieniowych. Oto warzywa i owoce, które warto wprowadzić do jadłospisu, aby włosy zachwycały tak jak w ciąży.

Maliny

Maliny uwielbiamy szczególnie latem, ale także zimą bez problemu zakupimy te owoce w supermarkecie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że poza smakiem mają mnóstwo witamin. Swoje właściwości urodowe i zdrowotne malina zawdzięcza m.in. obecności flawonoidów z grupy antocyjanów, witamin i składników mineralnych. Malina stanowi cenne źródło w witaminy C, witaminy B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B6, B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy), A, E oraz K. Zawiera składniki mineralne jakie jak: mangan, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź.  Owoce te w efekcie częstego spożywania działają przeciwstarzeniowo, chronią przed fotostarzeniem. Wzmacniają nie tylko włosy, lecz także paznokcie.

Buraki

Buraki zawierają spore ilości witamin, minerałów, a także przeciwutleniaczy oraz błonnika - składników, które wzmacniają nasze pasma. Buraki bogate są przede wszystkim w witaminę C oraz witaminę B6, a także w kwas foliowy, mangan, betainę i potas. Stanowią ponadto wyjątkowe źródło cennych fitoskładników, zwanych betalainami. Betanina i wulgaksantyna, odpowiedzialne za charakterystyczną i silną barwę buraków, posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz detoksykacyjne. Eksperci polecają szczególnie spożywanie soku z buraka. 

Jabłka 

Jabłka to produkt szeroko dostępny w Polsce - szczególnie jesienią i zimą. Dlaczego warto jesć te owoce? Poza tym, że są przepyszna, są także bogate w witaminy A, B i C, które stanowią tarczę ochronną skóry głowy i zapobiegają powstawaniu łupieżu. Jabłka zawierają również przeciwutleniacze, które wzmacniają pasma.

Bataty

Bataty, inaczej zwane słodkimi ziemniakami zyskują coraz większą popularność. Wiele osób zamienilo tradycyjne ziemniaki na bataty ze względu na niższy indeks glikemiczny. Jednak warzywa te zawierają wiele innych cennych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na porost i kondycję naszych włosów. Bataty są źródełem takich składników, jak: kwas foliowy, beta-karoten, polifenole. Zawierają też składniki mineralne, w tym miedź, żelazo, wapń, jod, fosfor, potas, magnez, chlor, selen. Jeśli chcesz, aby twoje pasma zachwycały blaskiem - wprowadź do swojego jadłospisu bataty.

Seler naciowy

Seler naciowy to warzywo, które przez jakiś czas było zapomniane. Na szczęście odzyskało swoją sławę i dietetycy przypominają, dlaczego warto go spożywać. Dzięki wysokiej zawartości witamin oraz soli mineralnych seler naciowy doskonale odżywia włosy - nadaje im siłę i gęstość. 

Więcej o: