Inhalacje. Od lat sprawdzoną formą na walkę z kaszlem są inhalacje. Rozrzedzają one zalegającą wydzielinę i ułatwiają odkrztuszanie. U najmłodszych dzieci, także niemowląt, można używać specjalnych nebulizatorów (inhalatorów) i preparatów do inhalacji, np. soli fizjologicznej. U starszych dzieci sprawdzi się gorąca woda z solą morską, np. z dodatkiem kwiatu rumianku czy kropli olejku z drzewa herbacianego.
Nawilżanie śluzówki. W przypadku suchego kaszlu, należy pamiętać o dostarczaniu dużej ilości płynów do organizmu. Pomogą one złagodzić nieprzyjemne objawy i szybciej uporać się z infekcją. Przy kaszlu najlepiej sprawdzą się ciepłe, ziołowe herbatki, woda i mleko. Dzieciom nie należy podawać gorących napojów oraz kwaśnych i ostrych potraw.
Jakość powietrza w mieszkaniu. W pomieszczeniu, w którym przebywa dziecko z kaszlem, powinna panować optymalna temperatura, czyli 18-20 stopni. Na kaloryferach warto rozwiesić mokre ręczniki lub zainwestować w nawilżacz powietrza.
Spanie w odpowiedniej pozycji. Suchy kaszel powoduje często problemy ze snem. Aby ułatwić dziecku zasypianie, gdy ma kaszel, należy ułożyć je z lekko uniesionym tułowiem (15-20 cm ponad resztą ciała).
Syrop z rzodkwi. Syrop z rzodkwi działa antyseptycznie i wykrztuśnie. Aby go przygotować, potrzebujemy jednej czarnej lub białej rzodkwi oraz brązowego cukru. Warzywo należy zetrzeć na tarce, przełożyć do słoika lub innego naczynia, posypać podobną ilością cukru i zostawić na około 12 godzin. Przecedzony syrop podajemy dziecku trzy razy dziennie (po łyżce stołowej). Mikstury nie wolno trzymać w lodówce dłużej niż dwa dni i podawać niemowlętom. Przed podaniem najlepiej skonsultować się z pediatrą
Miód. Miód łagodzi kaszel. Warto podać go dziecku. Badania naukowe potwierdziły jego skuteczność. Stwierdzono, że dzięki spożyciu miodu podczas infekcji, którym towarzyszy kaszel, dziecko rzadziej budzi się w nocy i może się wyspać. Przy okazji, miód łagodzi również bóle gardła i podnosi odporność. Jak twierdzą eksperci, nie należy jednak podawać miodu maluchom, które nie skończyły jeszcze pierwszego roku życia i nie stosować zbyt długo.
Syrop z cebuli. Syrop z cebuli rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Działa antybakteryjnie, antywirusowo oraz przeciwzapalnie, dzięki zawartości m.in. kwercetyny. Syrop z cebuli jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy pokroić cebulę w drobną kostkę i zasypać w słoiku podobną ilością cukru, a następnie zostawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu należy odcedzić cebulę, a uzyskany sok podawać dziecku trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Taki domowy syrop przechowujemy w lodówce w zamkniętym naczyniu do trzech dni.
Czosnek. Czosnek to naturalny antybiotyk. Zawiera m.in. allicynę - związek o właściwościach bakteriobójczych. Warto dodać go do dania przygotowanego dla dziecka. Jego wszechstronne właściwości powinny pomóc w leczeniu infekcji i tym samym zmniejszyć kaszel.